четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    968 прочитания

    МОК обмисля отлагането на Олимпийските игри

    Канада съобщи, че няма да участва в игрите; филмовият фестивал в Кан бе отменен
    23 март 2020, 09:51 a+ a- a

    Церемония по запалване на Олимпийския огън в Гърция (12 март 2020)

    Международният олимпийски комитет (МОК) даде сигнал, че обмисля възможността да отложи Олимпийските игри за първи път в историята им, съобщи „Ройтерс“. Това стана след като Канада стана първата държава, която официално съобщи, че няма да вземе участие в Игрите, които трябва да се проведат през юли в Япония, а Австралия предупреди лекоатлетите си да се готвят за Олимпийски игри догодина.

    Междувременно големи участници в Игрите като американските и британските отбори по лека атлетика и няколко национални олимпийски комитета, призоваха за отлагане на спортното събитие заради пандемията.

    В неделя (22 март) МОК съобщи, че в рамките на следващите 4 седмици ще обсъжда дали да отложи старта на Игрите, планиран за 24 юли и дори дали да го отложи с една година. Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред парламента, че отлагането на игрите може да се наложи, ако тяхното провеждане в „пълна форма“ стане невъзможно. „Ако това се окаже трудно, може да нямаме друг вариант, освен да обмислим отлагане на Игрите, предвид Олимпийския принцип за слагането на здравето на спортистите на първо място“, заяви той.

    Абе също така каза, че пълната отмяна на Игрите не е вариант, потвърждавайки позицията на МОК, според който отмяната на провеждането на Летните олимпийски игри „не е в дневния ред“.

    В момента няма планове за отмяна на щафетата на Олимпийския огън, която трябва да започне на 26 март.

    Олимпийските игри никога не са били отлагани в мирно време, но решението на МОК дори да обмисли този вариант, бе посрещнато с облекчение от няколко големи участника, включително Международната атлетика – (World Athletics – Международната федерация на атлетите), Международният комитет на параолимпийците и няколко национални олимпийски комитета.

    Последният бойкот на Олимпийски игри е, когато през 1984 Съветският блок отказва да участва в игрите в Ню Йорк, а Северна Корея и Куба пропускат Игрите в Сеул през 1988 година.

    Междувременно Международният филмов фестивал в Кан бе отменен заради пандемията от коронавирус. Той трябваше да се проведе между 12 и 23 май. Обмисля се възможността събитието да бъде изтеглено за юни или юли.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    преди 14 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 14 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 19 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване