вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7779 прочитания

  Повишава ли продажбите по-големият избор?

  Колкото по-малко варианти за избор имаме, толкова по-лесно вземаме решение за покупка
  20 февруари 2013, 10:14 a+ a- a

  В условията на криза и свито потребление, компаниите правят всичко възможно да увеличат продажбите. И верни на максимата на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече”, разнообразяват избора с нови продукти или услуги. Работи ли този подход? Някои изследвания показват, че по-големият брой опции обърква хората и те трудно вземат решение за покупка. 

  Учени от Колумбийския университет провели изследване в супермаркет в Калифорния. Два поредни дни в магазина бил поставен промоционален щанд със сладка – първият ден с 6 бурканчета, а вторият с 24. Край масата с 6 вида сладка се спрели 40% от посетителите на супермаркета, а щандът с 24 привлякъл погледа на 60% от клиентите. Очевидно по-големият избор буди по-голям интерес, но какво се случва с покупките. 30 на сто от спрелите се край масата с 6 сладка осъществили покупка и едва 3% от клиентите, които разгледали масата с 24 сладка.  

  Големият избор парализира хората и поражда съмнения дали не съществува и по-добра възможност, обясняват учените. Той поражда по-голямо съжаление, ако потребителят се окаже разочарован от избора си. 

  Според невромаркетинга краткосрочната памет позволява на хората да обработват 3-4 алтернативи под формата на думи или цифри. А в повечето сайтове или магазини потребителите трябва да избират измежду 10 и повече разновидности на даден продукт, което е изтощително и объркващо за мозъка. Това означава, че хората са по-малко склонни да купуват и по-неудовлетворени от покупката. В такъв случай означава ли, че компаниите трябва да ограничат броя на възможните опции? Не винаги е необходимо, но според невромаркетинга, това помага на клиентите в по-бързото вземане на решение. Когато Стив Джобс се завръща в  Apple през 1997 г., едно от първите неща, които прави, е да намали продуктовите линии. А когато трябва да изберете от кои продукти да се отървете, спомнете си съвета, който Джобс даде на директора на Nike Майк Паркър:„Nike създава едни от най-добрите продукти в света, но някои от тях наистина са глупави. Просто се отървете от тях и се фокусирайте върху най-добрите си неща“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 4 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 4 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 8 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.