събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4819 прочитания

    „Видеолукс“: До седмица отваряме ритейл парк в Хасково, а до 2 години – във Враца, София и Русе

    45 млн. лв. е общо инвестицията в откритите преди дни търговски комплекси Holiday Park Стара Загора и Holiday Park Пазарджик, създадени са над 800 работни места – Иван Граматиков, мениджър „Управление на активи“ във „Видеолукс Холдинг“, пред Economy.bg
    20 септември 2023, 13:37 a+ a- a

    „Видеолукс Холдинг“ - собственик на веригите Technopolis и Praktiker, отвори преди дни ритейл паркове под бранда си Holiday Park в Стара Загора и Пазарджик, а през юни – и в Перник. Инвестицията в Holiday Park Перник беше около 40 млн. лева, като с него се откриха 300 работни места. В Стара Загора и Пазарджик общата инвестиция възлиза на 45 млн. лв., а работните места – над 800.

    Предстои ли откриването на нови търговски комплекси и в кои градове, кои са предимствата на ритейл парковете спрямо класическите молове, това ли е бъдещето на търговията у нас, как се отразява ръстът при онлайн търговията на физическите магазини – тези и други въпроси коментирахме с – Иван Граматиков, мениджър „Управление на активи“ във „Видеолукс Холдинг“.

    Holiday Park Пазарджик

    Г-н Граматиков, само за няколко дни открихте 2 ритейл парка – Holiday Park – Стара Загора и Holiday Park – Пазарджик. Какъв е размерът на инвестицията в тях?
    Да, успяхме да открием 2 от нашите търговски комплекси – този в Стара Загора, който изцяло преобразихме, и другия в Пазарджик, който заработи на пълен капацитет с 8 нови магазина. Инвестицията, която направихме за трансформирането на HOLIDAY PARK – Стара Загора, възлезе на повече от 25 млн. лева. А пълното завършване на ритейл парка в Пазарджик – на 20 млн. лв.

    Holiday Park Стара Загора

    Колко работни места ще бъдат открити?
    Търговските комплекси на HOLIDAY PARK в Стара Загора и Пазарджик вече осигуряват работа на повече от 800 души.

    Какви магазини присъстват в проектите Ви? Има ли нови марки?
    За всеки един от нашите проекти се стремим да осигурим богато разнообразие от партньори, за да могат потребителите да открият всичко необходимо за себе си, своите близки и дом.
    Сред марките, които клиентите на HOLIDAY PARK – Стара Загора могат да открият, са както Технополис, Практикер, Декатлон и Jumbo, така и новите обекти, отворени в комплекса, като Lidl, LC Waikiki, Sinsey, Хиполенд, Нечовешки магазин д-р Стефанов и други.
    В Пазарджик сред новите обекти в комплекса са Pepco, JYSK, T MARKET и Хиполенд, които допълват вече успешно работещите брандове като LC Waikiki, New Yorker и Sinsey.

    Има ли още останали свободни площи в комплексите?
    В Пазарджик сме изградили 20 търговски обекта и всички те функционират. В Стара Загора работят почти всички търговски обекти, като предстои в следващите седмици да бъдат открити и последните магазини, с което на над 40 000 кв.м търговска площ ще се обособяват повече от 30 магазина.

    Това са част от 8-те ритейл проекта, които „Видеолукс холдинг“ реализира в най-големите градове на България. В кои градове предстои още да откриете търговски паркове?
    На 28 септември тази година предстои да открием търговския ни комплекс в Хасково, а след това планираме изграждането на ритейл паркове във Враца, София и Русе, които ще бъдат отворени за посетители в следващите 2 години.

    Holiday Park Стара Загора

    Какво Ви отличава от другите инвеститори в този сегмент?
    Всеки проект, който стартираме, е съобразен, от една страна, с нуждите на клиентите, а от друга, с потребностите на нашите партньори. Искаме да осигурим комфортна среда както за пазаруващите, така и за работещите в комплекса. Изграждаме просторни обекти, съобразени с последните технологии и тенденции в строителството. С това гарантираме енергийна ефективност, по-ниски и предвидими сметки за консумативи. Изграждаме по-големи и широки паркоместа и се стремим да допълваме услугите, които предлагаме, като например изграждането на зарядни станции, зони за хранене, контейнери за събиране на текстил за рециклиране и т.н.
    Друга наша отличителна черта е озеленяването. Зеленината, която присъства във всеки един от нашите проекти. Искаме да изградим комплекси, които да носят усещане за свобода, простор и както казва името ни – „парк“. В HOLIDAY PARK Стара Загора, вече има засадени 130 дървета от 12 различни вида, както и 4 естествени палми, които радват всички посетители от фоайето на парка.
    Мога да отбележа, че HOLIDAY PARK е и нетрадиционен инвеститор, тъй като ние се стремим да създаваме потребителско изживяване и променяме градската среда. Инвестираме не само в изграждането на търговските комплекси, но и подпомагаме общността. По линия на Стара Загора и Пазарджик оборудвахме с климатични системи детска градина в града, осигурихме пространство за детски обучителни центрове и сме в процес на изграждане на обществен паркинг към спортната зала в един от градовете.

    Кои са предимствата на ритейл парковете спрямо класическите молове?
    Една от големите разлики между моловете и ритейл парковете е, че концепцията на търговските центрове е клиентът да се задържи максимално дълго време, като му се предоставят различни стоки и услуги. При ритейл парковете е обратното – залага се на бързото и удобно пазаруване, като се цели да се спести време на клиента. Посетителите отиват за конкретни магазини и покупки, и липсва до голяма степен импулсивната покупка. В допълнение, при ритейл парковете няма голяма сграда, която е скъпо да се построи и поддържа, няма големи общи части и тежестта на огромните оперативни разходи. Ползва се опростен модел, който дава възможност да се инвестират по-малко средства, което се отразява и в по-ниските нива на наемите за наемателите, което, от своя страна, прави областните градове достъпни и атрактивни за търговците.

    Holiday Park Перник

    Ритейл парковете у нас се утроиха. Има ли риск да се пренасити пазарът?
    Една от основните причини за бързия темп и поява на толкова много търговски комплекси от отворен тип в страната е удобният модел. Големите пространства, намалените разходи и възможността за присъствие в по-малки населени места, където е нерентабилно да се изгради мол, правят ритейл парковете желана за инвестиции ниша. Но е важно да се вземат предвид много допълнителни фактори, като например демографския проблем. Ние като инвеститори търсим градове с над 70 000 – 80 000 жители, защото създаваме сравнително големи ритейл паркове за българския стандарт – от 16 000 кв.м до 40 000 кв.м отдаваема площ. Затова, когато избираме град, в който да изградим търговски комплекс, в HOLIDAY PARK правим внимателно и задълбочено проучване, анализираме средата и възможностите за устойчиво развитие.

    Ритейл парковете ли са бъдещето на търговията?
    В краткосрочен план бъдещето на търговските площи в България е свързано с ритейл парковете не само заради удобния модел, но и защото е нерентабилно да се построи мол в по-малко населено място. Наемателите са привлечени от по-големите размери и оптимизирани разходи, които ритейл парковете предлагат. А за клиентите предимствата са ясни – удобна среда за пазаруване без губене на време.

    Как се отразява на физическите магазини ръстът при онлайн търговията?
    Това, което наблюдаваме, е, че ръстът при онлайн търговията не оказва негативно въздействие и намаление на посещаемостта във физическите магазини. Онлайн търговията получи силен тласък, но това се дължеше до голяма степен на рестриктивните мерки по време на пандемията. Постепенно с тяхното отпадане видяхме, че потребителите се завърнаха във физическите магазини. Голяма част от клиентите все още предпочитат да направят покупката си, след като са видели и тествали на живо продуктите и техните характеристики. Въпреки това смятам, че онлайн търговията ще има все по-сериозно присъствие и дял в общите приходи на търговците в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години