петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14971 прочитания

  В кои професии роботите ще заменят хората най-напред?

  Според проучване 47% от работните места могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия
  28 февруари 2017, 11:56 a+ a- a

  Според проучване на Oxford University 47% от работните места в САЩ могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия. Цифрата звучи стряскащо, но когато четем за роботи, изкуствен интелект и алгоритми, обикновено решаваме, че технологиите ще изместят хората в производствения сектор, при нискоквалифицирания труд, навсякъде, но не и в нашия собствен бранш. Дали това е наистина така? Проучването показва, че работните места в сектора на транспорта, логистика, както и администрацията са силно застрашени от автоматизация. По-изненадващо е, че професиите в сектора на услугите също са лесно податливи на автоматизация. Вижте кои професии роботите ще заемат най-напред.

  Среден мениджмънт
  Всяка професия, при която нашето, иначе специфично и уникално, познание за индустрията представлява анализиране на причинно-следствена връзка между цифри в рамките на установен модел, ще бъде заета от роботи.

  Търговци на масови стоки
  Ако при реализирането на продажба разчитате на информация, свързана с технически спецификации, цена и достъпност, започнете да мислите за следващото си професионално поприще. Машините могат да съкратят толкова много разходи от процеса по продажба, че да очаквате, че роботите няма да ви изместят, е като да се надявате гравитацията да изчезне.

  Репортери, Журналисти, Автори
  Писането е трудно, но не и писането на новини. Машините могат да бъдат обучени да разчитат данни, модели, да съчетават снимки, видео и в крайна сметка да създават доста полезни и лесно четими новинарски материали.

  Счетоводители
  Базираните на машинно самообучение счетоводители-роботи ще бъдат толкова по-добри от хората, че неминуемо ще ги заменят.

  Доктори
  През 2100 г. се очаква населението на земята да достигне 11.2 млрд. души. Именно включването на роботите в редицата на лекарите ще даде възможност на повече хора да имат достъп до здравеопазване.

  По време на управлението на Обама на сайта на правителството е публикуван доклад, който включва следната прогноза: „Със степен на вероятност от 83% работниците, които печелят по-малко от 20 щ.д. на час, ще бъдат заменени от роботи през следващите 5 години. Тези, които печелят около 40 щ.д. на час, ще бъдат заместени от роботи с 31% вероятност.“ Това дава повод за сериозен размисъл колко са професиите, които наистина няма как да бъдат заети от роботи, пише AdAge.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 51 минути
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 5 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева