събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4652 прочитания

    Синдикатите предлагат учениците да преминат към онлайн обучение

    Вижте с какви препоръки излязоха към образователното министерство
    10 март 2020, 15:26 a+ a- a

     Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха с предложение при създалата се ситуация на повишена епидемиологична обстановка, българските образователни институции да използват всички възможности за онлайн обучение на учениците. 

    Училищата в облака, които използват office 365, G- suite, могат да използват приложенията като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния хард диск, виртуална тетрадка /onenote/office 365/.

    Напълно приложими са Skype уроци, за тези които не са в G suite и hang up, както и провеждането на уебинари. Могат да се използват и съществуващите електронни учебници, посочват от синдикатите.

     Платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище.

    Първата подобна платформа в света е “Khan Academy”, коята освен това е напълно безплатна. Khan Academy (Кан Академия) на български език вече включва хиляди видео уроци и десетки хиляди упражнения и тестове по математика, физика, химия, биология, компютърни науки и програмиране, астрономия, здраве и медицина, философия, музика, световна история, подготовка за SAT. В процес е и преводът на още предмети като икономика, предприемачество, финансови пазари и др., които в момента са достъпни на английската, оригинална версия и на някои други езикови версии. Основна и отличаваща функционалност на Кан е възможността за учителите да създават виртуални класове, да задават самостоятелна работа към ученици и детайлно да проследяват напредъка на всеки ученик и на целия клас. Платформата дава моментална обратна връзка на всеки учащ след всяко упражнение или тест и не допуска пропуски в знанията (принцип “учене до майсторство”). Родителите също имат достъп до цялата информация за напредъка и заданията на детето. Учащите получават допълнителна мотивация не само с възможността да следят до какъв процент са постигнали дадено умение, но и чрез елементи на игрофикация. Кан Академия се ползва от 93 млн. потребители по света. Има и безплатно мобилно приложение, уникално за България. 

    Майкрософт предоставя възможности за онлайн обучение чрез Microsoft Teams, където учители и ученици могат да работят съвместно. Има поредица от уебнинари, които могат да се използват.

    Училищата, които са инсталирали Moodle, могат да използват платформата за дистанционно обучение.

    Тези образователни институции, които все още нямат достъп до горецитираните онлайн ресурси, могат да използват за учебна комуникация служебни мейли. Ако има училище без служебни мейли те биха могли да използват официалната поща на училището, сайт на училището, като учителите подават информация за дейностите, които трябва да изпълняват  учениците. 

    От синдикатите препоръчват МОН бързо да предложи възможности за онлайн обучение, като изброяват следните стъпки:

    1. Наличие на домейн и хостинг на всички образователни институции;

    2. Разработена и инсталирана единна платформа за онлайн обучение;

    3. Създаване  на национална база данни администрирана от МОН с ресурс от учебни клипове и материали на български език и други езици;

    4. Безплатен достъп на всички образователни институции и учители до създадените инструменти за електронно обучение;

    5. Осигуряване на равен, безплатен достъп на всички български ученици до онлайн обучение.

    Оттам добавят, че е наложително обсъждането на работния режим на учителя, който не кореспондира с хипотезата учител да провежда обучения в платен отпуск. 

    От синдикат „Образование“ са убедени, че политиката за онлайн обучения в образователната система трябва да бъде приоритет на МОН и да бъде планирана създадена и интегрирана своевременно за да се превърне в ефективна и действаща система за образование. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 16 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 20 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 21 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ