понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7387 прочитания

    Можем ли да пренесем коронавируса у дома чрез дрехите, обувките или други предмети?

    Експерти отговарят на въпроси на читателите на New York Times
    21 април 2020, 16:05 a+ a- a

    Американското издание New York Times публикува статия със заглавие „Вирусът върху дрехите ми ли е? Обувките? Косата? Вестникът?“, в която експерти отговарят на въпроси на читатели как и при какви условия човек може (или не) да пренесе новият коронавирус у дома. От изданието са се свързали със специалисти по инфекциозни заболявания, аерозоли и микробиолози, за да отговорят на въпросите на своите читатели.

    Трябва ли да се преоблека и да се изкъпя след като се прибера от магазина?
    За повечето от нас, които практикуваме социално дистанциране и излизаме само рядко до магазина или аптеката, експертите са единодушни, че не е необходимо да се преобличаме или да се къпем, когато се прибираме у дома. Трябва обаче винаги да миете ръцете си. Вярно е, че кихане или кашляне от инфектиран човек може да произведе „вирусни капки“ и по-малки частици във въздуха, но по-голямата част от тях ще паднат на земята.

    Проучвания показват, че някои малки частици от вируса могат да се реят във въздуха в продължение на около половин час, но те не се роят като комари и е малко вероятно да се сблъскат с дрехите ви. „Капчица, която е достатъчно малка, за да се носи из въздуха в продължение на половин час е много малко вероятно да се озове върху дрехите ви заради принципите на аеродинамиката“, казва Линдзи Мар, учен по аерозолите във Virginia Tech. „Капчиците са толкова малки, че ще се движат във въздуха около тялото и дрехите ви“.

    Защо малките капчици и вирусните частици обикновено не се приземяват върху дрехите?
    „Най-добрият начин да се опише е да се каже, че те следват въздушните потоци около човека, защото ние се движим сравнително бавно. Прилича на движението на малки насекоми и прахови частици, които се движат във въздушния поток около автомобил, когато той се движи сравнително бавно, но се удрят в предното стъкло, ако колата се движи достатъчно бързо. Хората обикновено не се движат достатъчно бързо, за да се случи подобно нещо. Когато се движим, ние избутваме въздуха от пътя си и повечето капчици и частици също биват избутани. Трябва някой да произведе големи капки чрез говор, човек който плюе докато говори, кихане или кашляне, за да се озоват те по нашите дрехи. Капките трябва да са достатъчно големи, за да не следват въздушните потоци.“

    Така че ако пазарувате и някой кихне върху вас, когато се приберете се преоблечете и изкъпете. Но в останалата част от времето може да сте спокойни, че вашето бавно движещо се тяло отблъсква въздуха и вирусните частици далеч от дрехите ви като резултат от елементарната физика, пише New York Times.

    Има ли риск вирусът да е в косата или брадата?
    Заради всички причини, изброени по-горе, не бива да се притеснявате, че вирусът е по косата или брадата ви, ако практикувате социално дистанциране. Дори ако някой кихне зад вас, капчиците, които биха се озовали в косата ви, са малко вероятен източник на инфекция. 

    „Трябва да мислите за процеса - какво трябва да се случи, за да се зарази някой“, казва д-р Андрю Яновски, инструктор по педиатрични инфекциозни заболявания в училището по медицина към университета Вашингтон, Детска болница „Сейнт Луис“. 

    „Трябва да има някой, който да кихне и той да има Х количество вирус в кихавицата. След това трябва да има достатъчно капки, които да се приземят върху вас. След това трябва да пипнете част от дрехите или косата си, върху които са тези капки, които пък вече имат значително намалено количество вирус в тях. След това трябва да докоснете лицето си, за да сте в контакт с вируса. Когато проследите последователността на действията, които трябва да се случат, всички те трябва да се случат по правилния начин, това прави рискът [от заразяване] много нисък.“

    Трябва ли да се притеснявам от прането? Мога ли да изтръскам вирусни частици от дрехите докато ги сортирам и да ги пратя да се носят във въздуха?
    Отговорът тук зависи от това дали се занимавате с обикновено пране или перете докато се грижите за болен човек.

    Обикновеното пране не бива да предизвиква безпокойство – перете, както сте го правили и досега. Някои вируси, като норовирусът, могат да са трудни за изчистване. Новият коронавирус, като вирусът на грипа, е обграден от мастна мембрана, която е уязвима спрямо сапуна. Прането на дрехи с най-обикновен препарат за пране, следвайки инструкциите за употреба според тъканите, последвано от един цикъл в сушилнята, е повече от достатъчно за премахване на вируса – ако изобщо е бил там, пише изданието.

    „Знаем, че вирусите могат да се озоват върху дрехите (от капчици) и след това да бъдат освободени във въздуха чрез движение, но ще ви трябва голямо количество вирус, за да се превърне това в повод за притеснение – много повече, отколкото това, с което един средостатистически човек ще се сблъска докато е на разходка навън или в магазина“, обяснява д-р Мар.

    Изключението е, ако сте в близък контакт с болен човек. Центърът за превенция и контрол на заразните заболявания (CDC) препоръчва да носите ръкавици, когато чистите за болен от коронавирус човек и да внимавате да не тръскате излишно дрехи и спално бельо. При пране трябва да използвате най-топлата възможна вода и да пуснете цикъл за напълно изсушаване на дрехите. 

    Може да смесвате прането на болен човек с това на останалите членове от домакинството. Но дори престоят на прането за известно време ще намали рискът значително, защото вирусът ще изсъхне и ще се разгради. „Знаем, че тези вируси имат тенденцията да се разграждат по-бързо върху тъкани, отколкото върху твърди повърхности като стомана или пластмаса“, казва д-р Мар.

    Колко дълго може да остане жизнен вирусът върху тъкани и други повърхности?
    По-голямата част от познанията ни по този въпрос се базират на проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine през месец март. Според проучването вирусът може да оцелее, при идеални условия, до 3 дни върху твърди повърхности като метал и пластмаса и до 24 часа върху картон.

    Проучването обаче не включва тъкани. Въпреки това много експерти вярват, че данните за картона предлагат информация за това как се държи вирусът върху тъкани. Абсорбиращите естествени нишки в картона изглежда причиняват по-бързото изсъхване на вируса, отколкото при твърдите повърхности. Нишките в тъканите вероятно биха довели до същия ефект.

    Проучване от 2005 година, на вирусът, който причинява ТОРС (тежък остър респираторен синдром), друга форма на коронавирус, дава допълнително успокоение. В него учени изследвали големи количества вирус върху хартия и памучна дреха. В зависимост от концентрацията на вируса, е отнело между 5 минути и 24 часа за неговото инактивиране. „Дори със сравнително висока концентрация на вируса в капката, е наблюдавана бърза загуба на ефективност върху хартия и памук“, заключават учените. 

    Трябва ли да се притеснявам от пощата или вестника?
    Рискът да се заразите от пощата или от пакети е изключително нисък и на този етап чисто теоретичен. Няма документирани случаи на заболял от отваряне на пратка или четене на вестник.

    Но това не означава, че не трябва да взимате предпазни мерки. След като сте разопаковали пратките си и сте прочели вестника, изхвърлете опаковките и измийте ръцете си. Ако все още сте силно притеснени, просто следвайте проучването на New England Journal of Medicine и оставете пратките и пощата да преседят 24 часа преди да се заемете с тях.

    Колко точно трябва да се притеснявам от заразяване, ако изляза да разходя кучето или да потичам?
    Шансът да се заразите на открито е изключително нисък, ако спазвате подходяща дистанция от останалите. „Навън е безопасно и със сигурност няма облак от вирусоносещи капчици, който се носи наоколо“, казва Лидиа Моравска, преподавател и директор на Международната лаборатория за качество на въздуха в Техническия университет Куинсленд в Брисбейн, Австралия.

    „Първо всякакви инфекциозни капки, издишани навън, ще се разредят бързо във външния въздух, така че тяхната концентрация бързо ще стане незначителна. В допълнение, стабилността на вируса навън е значително по-кратка, отколкото вътре. Така навън не е проблем, освен ако не сме на място с много голяма тълпа, което не е позволено така или иначе. Безопасно е да излезете на разходка и да тичате и да не се притеснявате за вируса във въздуха, и няма нужда от непосредствено пране на дрехите.“

    Четох, че когато се прибера трябва да си сваля обувките и да ги избърша. Трябва ли да хабя безценния си дезинфектант за обувките?
    Обувките могат да приютят бактерии и вируси, но това не означава, че са чест източник на инфекции. Проучване, проведено от Rockport Shoes през 2008 показва, че върху подметките на обувките има много неприятни неща, включително фекални бактерии. Скорошно китайско проучване, проведено сред медици, установило, че половината от изследваните са имали коронавирус по подметките, което не е учудващо, тъй като работят в болници, които лекуват такива пациенти, отбелязва New York Times.

    Та какво да правите с обувките си? Ако подлежат на пране най-добре ги изперете. Бърсането с мокра кърпичка не е добра идея, защото освен, че ще изхабите кърпичката, ще осъществите директен контакт между бактериите и вирусите върху подметките, които обичайно биха си останали там или на земята, и ръцете си.

    Най-добре е да събувате обувките си и да ги прибирате, а не да се разхождате вкъщи с тях. Още повече, ако имате малко дете, което все още лази или членове на семейството с алергии или компрометиран имунитет. Като цяло не ходенето с обувки у дома е добра идея за добра обща хигиена, отбелязва New York Times.

    Д-р Яновски казва, че обувките не представляват притеснение по отношение заразяване с коронавирус, но може да ви накара да се поизпотите, ако се замислите къде са били обувките ви. „Ако искате да говорим за бактерии, знаем, че те обичат да живеят върху обувките. Никога не знаете в какво сте стъпили“, казва още д-р Яновски.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19