неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1047 прочитания

  Предпазват ли ни маските от коронавирус?

  Ново проучване предполага, че те намаляват вирусната доза, което води до по-леко изкарване на заболяването
  28 юли 2020, 15:02 a+ a- a

  Учените отдавна знаят, че маските, предпазват от това носителят им да разпространява вируси, предавани по въздушен път, на околните. Сега обаче множество възникващи доказателства и наблюдения предполагат, че освен да предотвратяват разпространението от носител на зараза, те могат да предпазят и здравите хора. Ново проучване предполага, че носенето на маска ограничава броят вдишан вирус (т.нар. Вирусна доза) като по този начин заразеният изкарва заболяването в по-лека форма, а понякога дори изцяло се предпазва, пише New York Times.

  Според д-р Моника Ганди от Университета Калифорния, Сан Франциско, различните видове маски „блокират вируса в различна степен, но всички те блокират способността на вируса да навлезе [в организма]“. Ако все пак някои вирусни частици пробият бариерата, заболяването може да протече по-леко, казва още тя.

  Д-р Ганди и колегите ѝ правят това заключение в ново проучване, което предстои да бъде публикувано в Journal of General Internal Medicine и все още не е прегледано от учени, които не са част от него.

  Документът е базиран на експеримент с животни и наблюдения на много събития по време на пандемията от коронавирус. Основният извод гласи, че ако човек носи маска, то той ще вдиша по-малко вирусни частици, което улеснява имунната система.

  Данни за вирусната доза и нейното значение за това колко тежко ще бъде прекарано дадено заболяване се прокрадват в медицинската литература още от 1930 г., когато учени отбелязват, че мишки, изложени на по-големи количества микроби, е по вероятно да умрат. Наскоро учени са впръскали различни количества грипен вирус в носовете на доброволци. Те установили, че колкото повече вирусни частици има в разтвора, толкова по-вероятно е доброволецът да се зарази и да развие симптоми на заболяването.

  Поради етични съображения подобен експеримент няма как да бъде направен с новия коронавирус, но по-рано тази година учени в Китай провеждат подобен с хамстери. Здрави животни са настанени да живеят в клетки в съседство с такива, в които живеят болни от коронавирус гризачи. Някои от клетките са преградени с буфери, направени от хирургически маски. Голяма част от здравите хамстери, на чиито клетки е имало прегради, не се разболяват изобщо, а тези, които все пак се разболяват, развиват много по-слаби симптоми от животните, чиито клетки нямат предпазни средства.

  За тази теория съществуват и косвени доказателства, произлизащи от наблюдения при хора. Учените са установили, че около 40% от коронавирус инфекциите протичат безсимптомно. Но когато някои хора носят маски, делът на асимптоматичните носители на заболяването се увеличават многократно, надвишавайки 90% (това се случва по време на локална епидемия във фабрика за риба в Орегон).

  Носенето на маска за лице не прави хората неуязвими спрямо вируса, но тези тенденции за асимптоматични случаи, биха могли да означават, че маските водят до по-лека форма на заболяването, като по този начин съществува потенциал за намаляване на хоспитализации и смъртни случаи, отбелязва New York Times.

  Особено показателни за тази теория са данните от круизните кораби, посочва д-р Ганди, тъй като там хората съжителстват на близко разстояние в закрити пространства. Над 80% от инфектираните на японския круизен кораб Diamond Princess са развили заболяване и са проявили симптоми. По това време носенето на маски не е така широкоразпространена мярка. За сметка на това през март месец, на кораб, който тръгва от Аржентина, и на който е разпоредено носене на хирургирчески маски, след като един от пътниците вдига температура, делът на случаите с коронавирус, които са проявили симптоми намалява до под 20%.

  Държави като Япония, Тайван и Южна Корея, където възникването на болестта доведе до масово носене на маски, успяха да овладеят броя на хоспитализациите, свързани с коронавирус, както и смъртните случаи от заболяването, сравнително рано, отбелязва изданието.

  Дори в САЩ увеличаването на хората, които носят маски, съвпадна с по-скромна смъртност от заболяването, в сравнение с началото на епидемията в страната. Тази тенденция е била повлияна и от увеличено тестване, намаление на възрастта на заболелите, както и подобрения в лечението на заболяването. Въпреки това, маските вероятно не вредят, казва д-р Ганди.

  Учените все още се опитват да установят каква част от вирусите филтрират различните видове маски. На базата на много доказателства от миналото и скорошни наблюдения, те предполагат, че се филтрират около 50% или повече от по-големите аерозоли и в двете посоки, казва д-р Линдзи Мар, експерт по разпространение на вируси във Вирджиния Тех (Virginia Tech). Определени маски, като N95 например, ще се справят по-добре, но дори по-хлабава платнена маска, може да отклони някои вирусни частици, казва още тя.

  Някои експерти обаче, не са готови да приемат идеята, че маските пазят и носещите ги. Това е просто теория и има нужда от още изследвания, казва Нанси Люнг, епидемиолог в Университета Хонконг. Има много данни, че маските намаляват разпространението на вируси сред населението, но е много по-трудно да се докаже, че влияе на симптомите, казва д-р Люнг, отчасти заради „трудността да се проведат подобни тестове“.

  Д-р Ганди признава, че съществуват подобни ограничения. Въпреки това краят на пандемията не се вижда, а нуждата от маски се увеличава, особено имайки предвид „тихото“ (бел.ред.: безсимптомно) разпространение на заразата, казва още тя. Дори хора, които нямат симптоми могат да разпространяват заразата в околната среда, ако кихат, кашлят, пеят, говорят и дори само чрез дишането си. А тези, които се разболяват, може да са в най-заразния си период в дните преди да проявят първите симптоми.

  За да бъде овладяна пандемията, хората трябва да се държат така сякаш за заразени, дори да се чувстват в прекрасно здраве, казва д-р Ганди. Маските сами по себе си не са заместител на останалите мерки за опазване на общественото здраве като физическата дистанция и добрата хигиена. Но за разлика от наложените карантини, които разделиха хората, закриването на лицата ни е много по-лесно и устойчиво като модел, казва още тя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват