понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1424 прочитания

    Единична доза от ваксината на AstraZeneca намалява предаването на Covid-19 с 67%

    Тя също така осигурява 76% ефективен имунитет, показва ново проучване
    03 февруари 2021, 10:24 a+ a- a

    Една доза от ваксината Oxford/AstraZeneca осигурява устойчива защита срещу Covid за най-малко три месеца и намалява предаването на вируса с две трети, според ново проучване, което изчаква рецензия преди да бъде публикувано в научното списания The Lancet.

    Анализът на нови данни от три проучвания установява, че първата доза осигурява средно 76% защита срещу симптоматични инфекции от три седмици до 90 дни и намалява предаването на болестта с 67%.

    Ако констатациите бъдат потвърдени от научната общност, това ще означава, че стратегията на Великобритания за прилагане на първа доза при по-голям брой хора от рискови групи, е добра, отбелязва The Guardian.

    Последните данни за ваксината Oxford/AstraZeneca, получени от клинични изпитвания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, проведени до 7 декември, показват, че тя може да бъде по-ефективна, ако втората доза бъде отложена.

    Изследователите, провеждащи проучването, не регистрират доказателства за намаляващото ниво на защита от 76% между 3 седмици и 3 месеца след първата доза. Забавянето на втората инжекция за най-малко 3 месеца повишава защитата до средно 82% в сравнение с 62% в междинното изпитание, когато доброволците са получили своите ваксини през интервал от 4 седмици.

    Проучването предполага, че ефикасността на ваксината се е увеличила от около 55%, когато стимулиращата доза е била приложена не повече от 6 седмици след първата, до 82,4%, когато е приложена повече от 3 месеца по-късно.

    Проф. Андрю Полард, главен изследовател на клиничното изпитание в Оксфорд и съавтор на статията, заяви, че резултатите са успокояващи и важна проверка на междинните данни, които Обединеното кралство и други регулаторни органи са използвали за издаване на спешно разрешение за ваксината. Подобен ефект се наблюдава при ваксините срещу грип и ебола, които са по-мощни, когато двете дози са на по-голямо разстояние една от друга.

    „Това е отлична новина и много очаквано от това, което знаем за други ваксини“, каза Дейвид Матюс, вирусолог от Университета в Бристол.

    Като част от проучването в Обединеното кралство изследователите взимат секрет от носа и гърлото на доброволци, който се използва за проверка за инфекции. Резултатите разкриват, че след еднократна доза ваксина, PCR положителните случаи на Covid са намалели между 49% и 78%, пораждайки надеждата, че ваксината може да помогне за намаляване разпространението на болестта, както и за предотвратяване на смъртни случаи.

    Азра Гани, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Империал Колидж в Лондон, призова да се внимава с резултатите. Тя посочи, че изпитването не е предназначено да оцени различните пропуски в дозировката или ефикасността на ваксината при една срещу две дози. Това означава, че участниците не са били рандомизирани и че други фактори могат да обяснят констатациите.

    Например тези, които са получили еднократната доза, са по-млади и е по-вероятно да бъдат жени, здравни работници и бели, отколкото тези, които са получили две дози. „Това означава, че не е разумно да се сравняват оценките за ефикасност от една доза с тези от две дози“, казва тя. Необходимо е по-нататъшно проучване, разглеждащо конкретно различните схеми на дозиране, за да се знае със сигурност отговорът, добави тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19