четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    957 прочитания

    Експериментална ваксина на Moderna показа успех срещу меланом

    Тя се прилага в комбинация с препарата на Merck Keytruda и намалява риска от рецидив или смърт от най-смъртоносния рак на кожата
    15 декември 2022, 08:39 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Експериментална ваксина срещу рак на Moderna Inc, базирана на иРНК технология, използвана в успешните ваксини срещу Covid-19, показа, че работи срещу меланома, изпращайки акциите на Moderna с повече от 20% нагоре, съобщи „Ройтерс“.

    Комбинацията от персонализираната ваксина срещу рак на Moderna и хитовата имунотерапия на Merck & Co Keytruda намалява риска от рецидив или смърт от най-смъртоносния рак на кожата с 44% в сравнение само с Keytruda в междинен етап на изпитване, съобщиха компаниите. Резултатът се счита за „статистически значимо и клинично значимо подобрение“, казаха компаниите.

    Акциите на Moderna поскъпнаха с близо 23% до $202,80 във вторник (13 декември), а акциите на Merck се покачиха с 1%. Акциите на BioNTech SE, която също има успешна технология за иРНК ваксина, се повишиха с 6%, а малката Gritstone Bio Inc, която разработва ваксина срещу рак, скочиха с 20% до $3,09.

    Проучването е първото рандомизирано проучване, което показва, че комбинирането на технология за иРНК ваксина с лекарство, което засилва имунния отговор, би предложило по-добър резултат за пациенти с меланом и потенциално за други видове рак.

    „Това е огромна крачка напред в имунотерапията“, каза в интервю Елиав Бар, ръководител на глобалното клинично развитие на Merck и главен медицински директор.

    Пол Бъртън, главен медицински директор на Moderna, каза в отделно интервю, че комбинацията „има капацитета да бъде нова парадигма в лечението на рак“.

    Продължаващото проучване включва 157 пациенти с меланом в стадий III/IV, чиито тумори са били хирургично отстранени, преди да бъдат лекувани или с комбинацията лекарство/ваксина, или самостоятелно с Keytruda, с цел забавяне на рецидива на заболяването.

    Комбинацията като цяло е безопасна и показва ползата в сравнение с Keytruda самостоятелно след едногодишно лечение. Сериозни нежелани реакции, свързани с лекарството, са настъпили при 14,4% от пациентите, които са получавали комбинацията, в сравнение с 10% при самостоятелното приложение на Keytruda.

    През октомври Merck упражни опция за съвместно разработване и комерсиализиране на лечението, известно като mRNA-4157/V940, споделяйки поравно разходите и всички печалби. Merck и Moderna планират да обсъдят резултатите с регулаторните органи и да започнат голямо проучване фаза III при пациенти с меланом през 2023 г.

    Сътрудничеството на Merck и Moderna е едно от няколкото комбиниращи мощни лекарства, които отприщват имунната система да се насочва към ракови заболявания с технология за иРНК ваксина. Те са предназначени да се насочват към силно мутирали тумори.

    Персонализираната ваксина работи съвместно с Keytruda на Merck, така нареченият инхибитор на контролна точка, предназначен да деактивира протеин, наречен програмирана смърт 1 или PD-1 (бел.ред.: от programmed death - PD), който помага на туморите да избегнат имунната система.

    За да създадат ваксината, изследователите са взели проби от тумори и здрави тъкани на пациенти. След анализиране на пробите за декодиране на тяхната генетична последователност и изолиране на мутантни протеини, свързани само с рака, тази информация е използвана за проектиране на специално изработена ваксина срещу рак.

    Когато се инжектират в пациент, клетките на пациента действат като производствено предприятие, произвеждайки перфектни копия на мутациите, които имунната система да разпознае и унищожи.

    Персонализираната ваксина на Moderna може да бъде направена за около 8 седмици, времева рамка, която компанията в крайна сметка се надява да намали наполовина, каза Бъртън.

    Бар каза, че компаниите възнамеряват да проучат подхода при други силно мутирали видове рак, като рак на белия дроб. Други такива видове рак включват рак на пикочния мехур и някои видове рак на гърдата.

    Конкурентът на Moderna в иРНК технологиите BioNTech има няколко изпитания на ваксина срещу рак, включително едно с Memorial Sloan Kettering Cancer Center в Ню Йорк, което тества персонализирана ваксина в комбинация с Tecentriq на Roche при пациенти с рак на панкреаса.

    Gritstone тества персонализирана, самоусилваща се иРНК ваксина в комбинация с имунотерапиите на Bristol Myers Squibb Opdivo и Yervoy в проучване среден стадий при пациенти с напреднали солидни тумори.

    Експерти казаха, че персонализираните ваксини са сред няколкото обещаващи идеи за ваксини срещу рак, които се разработват след много неуспехи в тази област.

    „Като цяло смятам, че ваксините срещу рак са в повратна точка и вероятно ще има много ваксини, които ще бъдат пуснати в процес на подготовка през следващите пет години“, каза д-р Мери Ленора Дисис, директор на UW Medicine Институт за ваксини срещу рак в Сиатъл. Въпреки че пандемията от Covid-19 демонстрира бързината, лекотата и безопасността на иРНК ваксините, те произлизат от години на изследвания за ваксини срещу рак, каза Дисис.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 8 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 8 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 9 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 11 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента