понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  830 прочитания

  Текущите горещи вълни биха били „на практика невъзможни“ без влиянието на човека

  Ново проучване показва, че горещите вълни, които в момента тормозят Северното полукълбо, биха се случвали рядко и с по-малък интензитет
  26 юли 2023, 14:18 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Животозастрашаващите горещи вълни, които изпепелиха градове в САЩ и разпалиха горски пожари в Европа през последните седмици, биха били „на практика невъзможни“ без влиянието на климатичните промени, причинени от човека, каза екип от международни изследователи във вторник (25 юли). Глобалното затопляне, казаха те, също така направи 50 пъти по-вероятната неотдавнашната рекордна гореща вълна в Китай.

  Високите температури наказват Северното полукълбо това лято, пише npr. В САЩ повече от 2000 температурни рекорда са били счупени през последните 30 дни, според федерални данни. В Южна Европа обсерватория в Палермо, Сицилия, която поддържа температурни записи на средиземноморския бряг от 1791 г., достигна 47,2 градуса по Целзий в понеделник (24 юли), счупвайки предишния си рекорд. А в Китай малък северозападен град наскоро регистрира най-горещата температура в историята на страната.

  Юли вероятно ще бъде най-горещият месец на Земята, откакто се водят записи.

  „Без изменението на климата изобщо нямаше да видим това или би било толкова рядко, че по същество нямаше да се случва“, каза Фридерике Ото, учен по климата в Imperial College Лондон, който помага в провеждането на новото изследване като част от група за сътрудничество наречен World Weather Attribution.

  Ел Ниньо, естествен метеорологичен модел, вероятно допринася за част от топлината, казаха изследователите, „но изгарянето на изкопаеми горива е основната причина горещите вълни да са толкова тежки“.

  Глобалните температури се повишават с близо 2 градуса по Фаренхайт от началото на Индустриалната революция, когато хората започват сериозно да изгарят изкопаеми горива като въглища и природен газ.

  За да определят каква роля е изиграло това затопляне върху настоящите горещи вълни, изследователите са разгледали данните за времето от трите континента и са използвали рецензирани компютърни симулации на модели, за да сравнят климата, какъвто е днес, с това, което е било в миналото. Проучването е така нареченият доклад за бързо приписване, който има за цел да обясни ролята на изменението на климата в текущи или скорошни екстремни метеорологични събития. Документът все още не е рецензиран.

  Изследователите откриват, че емисиите на парникови газове не само правят екстремните горещи вълни (най-смъртоносните метеорологични явления в света) по-чести, но и че са направили настоящите горещи вълни по-горещи, отколкото иначе биха били с няколко градуса по Фаренхайт – откритие, което според Ото, не е изненадващо.

  Бернадет Уудс Плаки, главен метеоролог в Climate Central, която не е участвала в изследването, но е прегледала констатациите му, е съгласна с тази оценка. „Не е изненадващо, че има климатична връзка с екстремните горещини, които виждаме по света в момента“, казва тя. „Знаем, че добавяме повече парникови газове към нашата атмосфера и продължаваме да добавяме повече от тях чрез изгарянето на изкопаеми горива. И колкото повече топлина влагаме в нашата атмосфера, това ще доведе до по-големи топлинни събития.“

  Дори леко повишаване на температурите може да доведе до увеличаване на заболеваемостта и смъртността, според Световната здравна организация. Високите температури могат да причинят топлинно изтощение, тежка дехидратация и да повишат риска от инфаркт или инсулт. Тези рискове са още по-високи в кварталите с ниски доходи и в цветнокожите общности, където изследванията показват, че температурите често са по-високи, отколкото в кварталите на белите.

  Горещите вълни в Европа миналото лято убиха около 61 000 души - повечето от тях жени - според скорошно проучване, публикувано в списание Nature. Смята се, че задушаващ топлинен купол в северозападната част на Тихия океан през 2021 г. е убил стотици във Вашингтон, Орегон и Британска Колумбия.

  „Опасното изменение на климата е тук сега“, каза Майкъл Венер, старши учен в Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“, който изучава как изменението на климата влияе върху екстремното време и е публикувал работа за топлинния купол за 2021 г. „Казвам това от 10 години, така че сега казвам, че „опасните климатични промени са тук и ако не знаете значи не обръщате внимание“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 4 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 5 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света