понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1335 прочитания

    Ел Ниньо се появи, очаква се покачване на температурите

    Според Световната метеорологична организация в следващите 5 години светът най-вероятно ще запише най-горещата година в историята си
    04 юли 2023, 14:17 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Очаква се температурите да се покачат в големи части на света, след като метеорологичният модел Ел Ниньо се появи в тропическата част на Тихия океан за първи път от 7 години, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) във вторник (4 юли).

    Ел Ниньо, затопляне на повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, е свързано с екстремни метеорологични условия от тропически циклони до обилни валежи и тежки засушавания.

    Най-горещата година в света в историята, 2016 г., съвпада със силно Ел Ниньо, въпреки че експертите казват, че изменението на климата е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление. Дори този рекорд скоро може да бъде подобрен, според СМО.

    Презь м. май организацията съобщи, че има голяма вероятност поне една от следващите 5 години и петгодишният период като цяло да бъде най-топлият в историята поради Ел Ниньо и антропогенното глобално затопляне.

    „Трудно е да ви кажа дали ще бъде тази или следващата година“, каза Уилфран Муфума Окиа, ръководител на регионалната служба за прогнозиране на климата към СМО, пред репортери в Женева. „Това, което знаем е, че през следващите 5 години вероятно ще имаме една от най-топлите години в историята.“

    Миналия месец Световната здравна организация (СЗО) заяви, че се подготвя за увеличено разпространение на вирусни заболявания като денга, зика и чикунгуня, свързани с Ел Ниньо.

    „Можем с основание да очакваме дори увеличение на инфекциозните заболявания поради температурата“, каза пред репортери Мария Нейра, директор по околната среда, изменението на климата и здравето в СЗО.

    По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, създавайки по-високи температури на повърхността на океана. Това явление се случва средно на всеки две до седем години и може да продължи девет до 12 месеца, според СМО. Обикновено се свързва с увеличени валежи в части от южната част на Южна Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия.

    В миналото е причинявал тежки суши в Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и Северна Южна Америка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 1 час
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 2 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 4 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано
    преди 5 часа
    INSAIT отпуска 250 хил. лв. за стипендии на изявени български студенти
    Те са насочени към магистърската програма "Логика и алгоритми" в СУ