четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  710 прочитания

  Откриха Лаборатория за космически изследвания във Физическия факултет на СУ

  Правителството ще подкрепи „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации
  31 октомври 2023, 15:44 a+ a- a

  Във Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ откриха реновирана лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“.

  Обновяването на лабораторията е безвъзмездна дарителска инициатива на фирма „ЕндуроСат”, която е лидер в областта на наносателитите и космическата инфраструктура.

  Физическият факултет е сред водещите учебни заведения в обучението на специалисти в областта на аерокосмическото инженерство, сателитните технологии и комуникационните системи. Тясното сътрудничество с индустриален партньор като „ЕндуроСат”, ще позволи на Физическия факултет да намали дистанцията между университетското обучение и реализацията на пазара на труда и да осигурява образование на световно ниво в тази сфера.

  „Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на официалното откриване.

  По неговите думи правителството ще подкрепи програмата на „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други.

  „Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо“, категоричен бе министър Богданов. Той подчерта, че крайната цел на тази инициатива е да бъде създадена инфраструктура, в която българските предприемачи да създават приложения на световно ниво, които не просто да са иновативни решения за България, а да решават важни регионални проблеми, свързани със сигурността, околната среда, пътната безопасност и други.

  „Говорим за реални приложения, които да се използват от българските институции и бизнеса“, обяви икономическият министър. „Убеден съм, че когато обедним усилия можем да очакваме добри резултати и вярвам, че съвместната ни инициатива ще бъде успешния пример за сътрудничеството между държавата и бизнеса“, добави Богданов.

  Министърът на икономиката откри реновираната лабораторията, която включва високотехнологично оборудване и ще предоставя конкурентни работни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България. „Най-добрият атестат за нашата работа е да виждаме, че българският бизнес успява и сънародниците ни остават да се развиват у нас“, допълни Богданов.

  В откриването участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 1 ден
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 1 ден
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър
  преди 1 ден
  Австрийската Austrotherm разширява дейността си у нас с инвестиция от близо 3 млн. лева
  Пускането в експлоатация на разширението на завода в Казичене е планирано за последното тримесечие на 2024