понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1998 прочитания

    Ваксината на Moderna срещу рак с обещаващи резултати

    Тя се прилага в комбинация с имунотерапията на Merck
    10 април 2024, 16:04 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Акциите на Moderna се повишиха с 8% до тримесечен връх, след като индивидуализираната ваксина срещу рак на компанията, разработена с Merck, показа положителен отговор в ранен стадий на изпитване при пациенти с вид рак на главата и шията, предаде „Ройтерс“.

    Ваксината, предназначена да обучи имунната система на пациентите да разпознава и атакува специфични мутации в раковите клетки, по-рано показа обещание при лечението на меланома в проучване в среден етап.

    „Данните продължават да потвърждават индивидуализираната терапевтична платформа и предполагат, че тя потенциално може да работи при индикации извън меланома“, каза анализаторът на Jefferies Майкъл Йи в бележка. Йи казва, че комбинацията показва силна полза за удължаване на преживяемостта, в сравнение с предишно изпитване, тестващо само имунотераптията на Merck – Keytruda.

    Данните от 22 пациенти, които са получили ваксината, mRNA-4157, в комбинация с Keytruda, бяха съобщени на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака в Сан Диего в понеделник (8 април).

    Комбинацията с ваксината показва доказателства за активиране на имунните отговори при пациенти и е установено, че е безопасна и се понася добре в проучването, съобщава Moderna.

    Акциите на Moderna са се повишили с почти 14% досега тази година след спад през миналата, тъй като компанията предлага няколко ваксини, като например ваксините си срещу респираторен синцитиален вирус и терапията срещу рак, за да помогне за компенсиране на резкия спад в продажбите на продукти за COVID.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата