събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    33999 прочитания

    Най-мощното средство за творческо мислене

    Вижте полезни съвети как да създадете напълно функционална мисловна карта от известния консултант Тони Бюзан, който ще посети България на 29 март
    26 март 2013, 13:30 a+ a- a

    Снимка: Изток-Запад

    Картографирането на идеи е най-мощното средство за творческо мислене, познато на човечеството. Създаването на напълно функционална мисловна карта е просто, лесно и приятно, твърди Тони Бюзан, световно признат експерт по теми, свързани с развитие и трениране на мисловния процес и креативността. В „Силата на творческата интелигентност“ („Изток- Запад“) Тони споделя полезни съвети как да онагледите идеите и мислите си, като си служите не просто с редове и думи, а с образи, рисунки, диаграми, символи, графики и др.:

    1. Започнете в центъра на празен лист, обърнат по дължина. Защо? За да дадете на мозъка си творчески простор за радиални разклонения във всички посоки.

    2. Задайте централната идея с изображение. Защо? Защото за творческите ви възможности изображението струва много повече от думи. То доставя удоволствие на очите и задържа концентрацията на вниманието.

    3. Нека всичко е цветно. Защо? Защото цветното стимулира творческото мислене, разграничава различните теми за размисъл, стимулира визуалните центрове на мозъка и грабва вниманието и интереса на очите.

    4. Свържете основните лъчи с централното изображение, както и лъчите от различните нива. Защо? Защото мозъкът действа асоциативно и ако лъчите са свързани на листа, идеите ще се свържат и в съзнанието ви и ще родят още творчески мисли.

    5. Рисувайте лъчите огънати, вместо прави. Защо? Защото една творческа идея картографирана с прави линии, е скучна за очите ви. Виещите се линии, присъщи за природата са много по-привлекателни за ума.

    6. Пишете само по една дума на лъч. Защо? Защото всяка дума или изображение генерират поотделно свой собствен богат набор от творчески мисли. Когато думите са отделени една от друга, всяка от тях ще провокира нови мисли с по-голям успех. Фразите и изреченията притъпяват това провокиращо въздействие.

    7. Навсякъде използвайте изображения. Защо? Защото образите и символите се помнят лесно и стимулират нови креативни асоциации.

    Някои от великите гении, които са картографирали идеите си са: Леонардо да Винчи, Чарлз Дарвин, Исак Нютон, Алберт Айнщайн, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Томас Едисон, Мария Кюри, Томас Джеферсън и др.

    Ето как изглеждат мисловните карти, за които говори Тони Бюзан (за пример е картографирано съдържанието на 2 глави от книгата):

    Снимка: Изток-Запад
    Снимка: Изток-Запад

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19