петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3075 прочитания

    Първата ваксина срещу Covid-19, тествана при хора, показва обещаващи резултати

    Предстои Трета фаза на клиничното проучване на ваксината на Moderna, в която ще участват 30 000 души
    15 юли 2020, 12:03 a+ a- a

    Експерименталната ваксина срещу коронавирус на биотехнологичната компания Moderna показва обещаващ имунен отговор срещу заболяването и изглежда безопасна. Това са резултатите от завършената Първа фаза на клинично тестване с 45 души, резултатите от която бяха публикувани в The New England Journal of Medicine.

    Ваксината на Moderna, разработена от учени в националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, бе първата срещу коронавирус, тествана при хора. От компанията съобщиха, че предстои започване на широкомащабна Трета фаза на клиничното изследване,в която ще участват 30 000 души и ще стартира на 27 юли. Половината от участниците ще са контролна група, която ще получи плацебо.

    Голямото проучване се очаква да приключи в края на октомври, но не е ясно дали ще успее да докаже, че ваксината е ефективна и безопасна дотогава. Проучването ще трябва да докаже, че е значително по-малко вероятно ваксинираните да се заразят с вируса спрямо получаващите плацебо. Най-бързият начин това да се случи е ваксината да бъде изпробвана в „горещи точки“, където има много случаи на болни от Covid-19. Учените търсят хора, които са в голям риск от заразяване поради местоположението или обстоятелствата, в които се намират.

    Ваксината на Moderna използва генетичен материал от вируса, наречен мРНК, за да предизвика имунната система да се бори с коронавируса. Статията в The New England Journal of Medicine потвърждава данните, които компанията изнесе на 18 май и които бяха критикувани заради липса на данни. Резултатите са от ранната Първа фаза на клиничното проучване, създадена да тества ниски, средни и високи дозировки от ваксината, както и дали тя е безопасна и може да създава имунитет срещу вируса. Участниците са 45 души на възраст между 18 и 55 години. Те са били ваксинирани два пъти в рамките на 28 дни.

    След втората инжекция всички участници са развили т.нар. неутрализиращи антитела, които могат да деактивират вируса в лабораторни тестове. Нивата на тези антитела са сходни с тези в горния диапазон при пациенти, които са се възстановили от коронавирусна инфекция. Ваксината също предизвиква благоприятен отговор, включващ Т-клетки, които са друга част от имунната система.

    Повече от половината участници са имали странични ефекти от ваксината, включително умора, тръпки, главоболия, болки в мускулите и болезненост на мястото на инжектиране. Някои са вдигнали и температура. Един човек, който е получил малка доза, е получил обриви и е бил оттеглен от проучването. Нито един от страничните ефекти не се счита за сериозен.

    Експерти, които не са били включени в изследването, казват, че резултатите са окуражаващи, но все още е рано за крайни заключения. „Наличието на антитела не означава, че сте напълно защитени“, казва д-р Ангела Расмусен, вирусолог в Университета Колумбия, Ню Йорк. Според нея е възможно ваксината да не предпазва изцяло от заболяването, но да го прави по-леко. „Ако става дума за избор между лоша настинка и това да съм на респиратор, ще избера лошата настинка“, казва още тя.

    Д-р Пол Офит, експерт по инфекциозни заболявания в Университета Пенсилвания и Детската болница във Филаделфия, казва, че неутрализиращите антитела и останалите имунни отговори са добър знак, но все още не е ясно дали те наистина ще предпазят хората и колко дълго ще продължи тази защита. Страничните ефекти са „ниска цена“ за защита срещу потенциално тежко заболяване, казва той, въпреки че вдигането на температура може да се окаже притеснително, когато ваксината се даде на много хора. 

    „Винаги съществува притеснението, че температурата, особено високата температура, може да доведе до други неща“, казва Офит, като добавя, че само широкомащабно контролирано проучване може да определи дали ваксината наистина е безопасна и ефективна. Иначе е „като да гледаш на кафе“, казва той. „Не знаеш нищо докато не направиш Трета фаза на клинично изпитание.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години