сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1915 прочитания

    БНБ прогнозира повишаване на лихвите по депозитите и по кредитите

    Инфлацията ще продължи да се увеличава през второто и третото тримесечие на 2022, отбелязват от банката
    07 юни 2022, 11:48 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Започналото затягане на паричната политика от Федералния резерв в условията на ускоряваща се глобална инфлация, както и сигналите на ЕЦБ за скорошно преустановяване на нетните покупки на активи, последвано от покачване на основните лихвени проценти, са предпоставка условията за финансиране на българското правителство и на частния сектор да се влошават. Съгласно принципите на функциониране на паричния съвет може да се очаква тенденцията на увеличаване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в еврозоната да предизвика повишаване на лихвените проценти на паричния пазар, по депозитите и по кредитите в страната. Това прогнозира БНБ в редовния тримесечен "Икономически преглед".

    От банката очакват военният конфликт между Русия и Украйна да доведе до влошаване на перспективите пред българската икономика през второто и третото тримесечие на 2022 най-вече поради по-слабо външно търсене за стоки и услуги, повишаване на цените на основни суровини на международните пазари и влошаване на нагласите на икономическите агенти. "Очакваме реалният БВП да се понижи на верижна база през второто тримесечие на 2022, което ще се определя главно от отрицателен принос на нетния износ в съответствие с допус канията за външното търсене. Очакваме растежът на частното потребление да бъде ограничаван от негативните ефекти от прогнозираното ускоряване на инфлацията върху реалния разполагаем доход на домакинствата, както и от влошаването на потребителските нагласи. През третото тримесечие на 2022 очакваме икономическата активност да остане потисната, но да нарасне спрямо второто тримесечие. Тези тенденции ще доведат до съществено забавяне на годишния темп на растеж на реалния БВП през второто и третото три месечие на 2022 спрямо края на 2021".

    Аназаторите на БНБ очакват общата инфлация да продължи да се увеличава през второто и третото тримесечие на 2022. Това ще се определя от проявлението на преки и косвени ефекти от по-високите международни цени на основни селскостопански продукти и енергоносители (петрол, природен газ и електроенергия), които ще продължат да оказват влияние за повишаване на разходите за производство на фирмите. От гледна точка на търсенето все още силно стимулиращата парична политика на ЕЦБ допринася за задържа не на отрицателни реални лихвени проценти по депозити и кредити за домакинства, което в съчетание със стимулиращата фискална политика се предвижда да продължи да подпомага растежа на потреблението и да оказва натиск за повишаване на потребителските цени. Други фактори с проинфлационно влияние се очаква да бъдат прогнозираното увеличение на разходите за труд на единица продукция, както и допусканията за ускоряване на инфлацията в основните търговски партньори на България и по-високи цени на внасяните в страната промишлени стоки.

    От БНБ правят анализ на икономическа обвързаност на България с Русия, Украйна и Беларус и зависимост на българската икономика от използването на природен газ. В обобщение от банката посочват, че данните за ергийния баланс показват, че "частично или пълно спиране на доставките на природен газ би оказало негативен ефект върху производствената страна на икономиката, като на секторно ниво най-засегнати биха били дейностите на топлоелектрическите централи и на индустрията. На макрониво ефектите върху икономическата активност ще зависят както от възможността на топлоелектрически -те централи, които използват природен газ, да преминат към резервно гориво (например мазут), така и от степента на заместване на генерираната от тях топлинна и електрическа енергия с произведена от алтернативни източници (ядрена енергия, въглища, възобновяеми енергийни източници).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    преди 7 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 7 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 12 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване