вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1067 прочитания

    Pfizer иска да прилага RSV ваксината си при по-широк кръг хора

    Компанията планира да поиска одобрение за възрастовата група 18-59 в САЩ
    12 април 2024, 13:33 a+ a- a

    Снимка: Pfizer

    Фармацевтичният гигант Pfizer заяви, че планира да потърси регулаторно одобрение за разширяване на позволената употреба на своята RSV* ваксина, Abrysvo, за възрастовата група 18-59 години, след положителни резултати от последния етап на клинично изпитване. Понастоящем няма одобрена ваксина за възрастни под 59 години, които имат повишен риск от респираторен вирус, припомня Quartz.

    „Ние сме развълнувани да отговорим на значителна незадоволена нужда, в очакване на одобрение от регулаторните органи, тъй като ABRYSVO има потенциала да стане първата и единствена RSV ваксина за възрастни на 18 и повече години,“ заяви старши вицепрезидент на Pfizer и ръководител на отдела за изследване и развитие на ваксини Аналиса Андерсън.

    RSV, или респираторно-синцитиален вирус, е често срещана причина за респираторни заболявания сред малки бебета и възрастни хора. В САЩ RSV е отговорен за 60 000-160 000 хоспитализации и 6000-13 000 смъртни случая сред по-възрастни хора всяка година, според Pfizer.

    Фармацевтичната компания пусна своята RSV ваксина миналата година, която Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри за възрастни над 60 години и бременни жени като начин за защита на техните бебета. Също миналата година FDA одобри RSV vax на AstraZeneca за кърмачета.

    В това ново проучване Pfizer тества ваксината си върху 681 лица на възраст между 18 и 59 години, които имат хронични заболявания, които ги правят уязвими към RSV. Около 10% от населението има подобно състояние.

    Проучването установява, че ваксината е довела до подобен имунен отговор като при предишното фаза 3 изпитване на лекарството за възрастни хора. Един месец след приемането на ваксината, участниците развиват най-малко четири пъти повишени нива на неутрализиращи антитела за двата основни типа RSV.

    Новината идва на фона на опитите на Pfizer да настигне базираната в Обединеното кралство GlaxoSmithKline (GSK). Нейната RSV ваксина за възрастни беше одобрена от FDA през май. Компанията вече е подложена на приоритетен преглед от FDA, за да разшири одобрената употреба на инжекцията си за възрастни на възраст 50-59 години. Очаква се агенцията да вземе решение до 7 юни. Ваксината на GSK, Arexvy, генерира 1,2 милиарда паунда (1,6 милиарда долара) приходи за компанията през 2023 г.

     

    *RSV (Respiratory syncytial virus) от английски – Респираторен синцитиален вирус е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но RSV може да бъде сериозна заплаха за бебета и възрастни над 60-годишна възраст. При тях вирусът може да доведе до тежка инфекция и необходимост от хоспитализация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 5 часа
    преди 7 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 8 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 10 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 12 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места