понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  689 прочитания

  В САЩ препоръчаха ваксинация на майки срещу синцитиален вирус

  Идеята е майки в последните седмици на бременността да бъдат имунизирани, за да имат новородените имунитет
  25 септември 2023, 16:03 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Американските здравни власти препоръчаха ваксинации срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) за бъдещи майки, втора нова възможност за защита на новородените от сериозни белодробни инфекции, отбелязва Quartz. Инжекциите трябва да се правят в края на бременността, но само по време на сезона на RSV, казаха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  „Това е още един нов инструмент, който можем да използваме тази есен и зима, за да защитим живота“, каза директорът на CDC д-р Манди Коен в изявление. Коен разписа препоръката, след като консултативен панел на CDC подкрепи ваксината. Единствената опозиция дойде от член на панела, който намери препоръката за „невероятно сложна“.

  Преди месец агенцията препоръча друга възможност за предпазване на бебетата от тежък RSV: лабораторно произведени антитела, давани на бебета под 8 месеца преди първия им сезон на RSV. Единична доза се дава на бебета чрез инжекция след раждането им.

  Повечето бебета вероятно ще се нуждаят от защита само от едното – ваксината на майката или антителата – но не и от двете, каза Коен.

  Няма пряко проучване, което да отговори кое е по-ефективно, нито публикувано изследване за това колко безопасно е да се дават и двете. И двете са скъпи, въпреки че цената в крайна сметка ще бъде покрита от застраховката.

  RSV ваксината, произведена от Pfizer, трябва да се прилага само между 32 седмици и 36 седмици от бременността. Инжекцията подтиква бъдещите майки да развият антитела, борещи се с вируса, които преминават през плацентата към плода. Защитата при новородени вероятно спада след 6-месечна възраст, така че ваксината е за използване между септември и януари в по-голямата част от САЩ, за да съвпадне с времето от годината, когато инфекциите с RSV са най-чести. Бебе, родено през април, например, може да няма много останал имунитет от ваксинацията на майката до настъпването на есенния сезон на RSV.

  „Наистина зависи от това кога е крайната дата за това колко въздействаща ще бъде тази ваксинация“, каза д-р Грейс Лий, председател на консултативния панел на CDC.

  RSV, или респираторен синцитиален вирус, е често срещана причина за подобни на настинка симптоми. Миналата година той напълни болниците с деца с хрипове, но много повече възрастни хора в САЩ са хоспитализирани и умират от вируса.

  Наскоро бяха одобрени две нови ваксини за американци на 60 и повече години. Няма ваксина за деца.

  Някои членове на панела на CDC, които в крайна сметка подкрепиха препоръката, изразиха резерви. Наличните данни показват, че антителата са по-рентабилен и вероятно по-дълготраен начин за предотвратяване на тежки заболявания при кърмачета. Няколко също се противопоставиха на цената от 295 долара за доза, която Pfizer таксува за същата RSV ваксина за възрастни хора, наречена Abrysvo.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%