сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  916 прочитания

  В САЩ препоръчаха ваксинация на майки срещу синцитиален вирус

  Идеята е майки в последните седмици на бременността да бъдат имунизирани, за да имат новородените имунитет
  25 септември 2023, 16:03 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Американските здравни власти препоръчаха ваксинации срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) за бъдещи майки, втора нова възможност за защита на новородените от сериозни белодробни инфекции, отбелязва Quartz. Инжекциите трябва да се правят в края на бременността, но само по време на сезона на RSV, казаха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  „Това е още един нов инструмент, който можем да използваме тази есен и зима, за да защитим живота“, каза директорът на CDC д-р Манди Коен в изявление. Коен разписа препоръката, след като консултативен панел на CDC подкрепи ваксината. Единствената опозиция дойде от член на панела, който намери препоръката за „невероятно сложна“.

  Преди месец агенцията препоръча друга възможност за предпазване на бебетата от тежък RSV: лабораторно произведени антитела, давани на бебета под 8 месеца преди първия им сезон на RSV. Единична доза се дава на бебета чрез инжекция след раждането им.

  Повечето бебета вероятно ще се нуждаят от защита само от едното – ваксината на майката или антителата – но не и от двете, каза Коен.

  Няма пряко проучване, което да отговори кое е по-ефективно, нито публикувано изследване за това колко безопасно е да се дават и двете. И двете са скъпи, въпреки че цената в крайна сметка ще бъде покрита от застраховката.

  RSV ваксината, произведена от Pfizer, трябва да се прилага само между 32 седмици и 36 седмици от бременността. Инжекцията подтиква бъдещите майки да развият антитела, борещи се с вируса, които преминават през плацентата към плода. Защитата при новородени вероятно спада след 6-месечна възраст, така че ваксината е за използване между септември и януари в по-голямата част от САЩ, за да съвпадне с времето от годината, когато инфекциите с RSV са най-чести. Бебе, родено през април, например, може да няма много останал имунитет от ваксинацията на майката до настъпването на есенния сезон на RSV.

  „Наистина зависи от това кога е крайната дата за това колко въздействаща ще бъде тази ваксинация“, каза д-р Грейс Лий, председател на консултативния панел на CDC.

  RSV, или респираторен синцитиален вирус, е често срещана причина за подобни на настинка симптоми. Миналата година той напълни болниците с деца с хрипове, но много повече възрастни хора в САЩ са хоспитализирани и умират от вируса.

  Наскоро бяха одобрени две нови ваксини за американци на 60 и повече години. Няма ваксина за деца.

  Някои членове на панела на CDC, които в крайна сметка подкрепиха препоръката, изразиха резерви. Наличните данни показват, че антителата са по-рентабилен и вероятно по-дълготраен начин за предотвратяване на тежки заболявания при кърмачета. Няколко също се противопоставиха на цената от 295 долара за доза, която Pfizer таксува за същата RSV ваксина за възрастни хора, наречена Abrysvo.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 4 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 21 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 22 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 22 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 1 ден
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион