събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    959 прочитания

    Японската Nidec с втора инвестиция у нас

    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    23 април 2024, 09:40 a+ a- a

    сн: МИР

    Японската корпорация Nidec откри втора инвестиция в България. Nidec Instruments се развива в областта на роботиката и автоматизацията на полупроводниковата индустрия и е втората компания от групата на Nidec Corporation, която идва у нас. През 2022 в София корпорацията разкри научно-развоен изследователски център.

    На събитието присъстваха посланикът на Япония в България Хисаши Мичигами, ректорът на Техническия университет Иван Кралов, председателят на Nidec Instruments Тушихидо Арий, директорът на Nidec Genmark Анихиро Сузуки, зам.-министърът по иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, кметът на София Васил Терзиев и кметът на район „Искър“ Ясен Русев. Събитието се проведе на територията на „София Еърпорт Център“ (SAC).

    Втората инвестиция за корпорацията в България ще бъде в областта на електрификацията, роботиката, енергоспестяващите устройства и уреди и дронове. 

    Проф. Ангелов изтъкна добрата съвместна работа между Министерството на иновациите и растежа и Nidec. Той припомни, че другата компания на японския производител – „Нидек Елесис“, има издаден сертификат за инвестиция в научна и развойна дейност по Закона за насърчаване на инвестициите. По проекта са разкрити над 70 нови работни места, а целта е изграждане на експертен екип за научноизследователска и развойна дейност. На наградите „Инвеститор на годината“ компанията бе отличена с приза за иновативен бизнес.

    Зам.-министърът на иновациите и растежа подчерта, че дейностите на компанията попадат сред приоритетите на МИР в областите – високотехнологични иновации, роботика, микроелектроника, електромобилност.

    "Щастлив съм да бъда заедно с вас в този ден, когато правим поредната крачка към надграждането на българо-японските отношения с тази инвестиция" – каза кметът на София Васил Терзиев по време на събитието. Той благодари на корпорацията за доверието, което са гласували на екипа в България, и ги увери, че всички институции и на централно ниво, и на местно ниво ще работят за това да се чувстват у дома си.

    „България и София се развиват като един от важните R&D центрове на Балканитe и тази инвестиция е много важна стъпка в това развитие. Искам да изкажа благодарност на Техническия университет, на всичките образователни институции, които подготвят кадри и помагат на компании като вашата, да изберат да дойдат в България. Искам да поздравя и екипа на Nidec Corporation в България за това, че сте добри професионалисти и добри посланици на нашата държава, защото инвестициите се случват там, където има човешки потенциал“ – посочи още Васил Терзиев.

    Японската корпорация Nidec е лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите доставчици на автоматизация и роботи за индустриални производства, с приложения в автомобилната индустрия, електрически двигатели, машиностроене, електроника. Има над 300 компании в повече от 40 държави в света.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Nidec Elesys RnD Europe Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19