събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1020 прочитания

    Японската Nidec инвестира близо 5 млн. лв. в развоен център в София

    По проекта, за който компанията получи сертификат за инвестиция клас А, се предвиждат 70 нови работни места
    26 октомври 2023, 10:28 a+ a- a

    Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи сертификат клас А за инвестиция в научна и развойна дейност за 4 827 500 лв. на компанията „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД. По проекта се предвижда разкриването на 70 нови работни места.

    На церемонията в развойния център на компанията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

    Инвестиционният проект предвижда изграждане на експертен екип за научноизследователска и развойна дейност. Тя ще бъде съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания.

    „Министерството на иновациите и растежа работи за превръщането на България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Насърчаваме развитието на иновации, които се основават на научна и развойна дейност и които ще привлекат високотехнологични инвестиции у нас“, заяви Стойчева по време на срещата с директора на компанията Филип Марке и директор „Научна и развойна дейност“ Радосвета Кръстева. 

    Стойчева подчерта, че бъдещето на технологиите е в разработването на иновативни продукти, които предлагат комплексни решения, а България има огромен потенциал за привличане на инвеститори в научната и развойна дейност чрез таланти и добре развита инфраструктура.

    От ръководството на компанията подчертаха, че подкрепата на Министерството на иновациите и растежа е важна за реализиране на инвестиционния проект.

    Инвестиционният проект има потенциал да превърне европейския екип на Нидек в един от топ 3-те доставчиците на системи за електронно задвижване. Компонентите, произведени в резултат на тази дейност, ще се продават не само в Европа, където японската компания си партнира с имена като „Стелантис“ (Stellantis), но и в целия свят.

    Продуктите, които ще се разработват в развойния център в България, се отличават с високи показатели и се очаква тяхната ефективност при изминаване на пробег с електрически автомобил да достигне целта от 1000 км. през следващите 5-10 години. Съществено предизвикателство при производството на компонентите за електроавтомобилите е риска от потенциална външна намеса в управлението на превозното средство. От компанията споменаха, че ще работят в посока повишаване на кибер сигурността в произведените от тях елементи.

    „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ е част от японската корпорация Нидек, лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степента на специализация и конкурентните си дейности.

    От юни досега са сертифицирани 11 инвестиционни проекта на обща стойност за над 75 млн. лв. С проектите се очаква да бъдат разкрити близо 1000 нови работни места.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 23 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 24 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари