неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10783 прочитания

    Мелбърн – най-добрият град за живеене вече 5 години

    В класацията на EIU София е на 87-ма позиция, като положението в града се влошава за 5-та поредна година
    19 август 2015, 16:07 a+ a- a

    За пета поредна година градът, в който е най-добре да живеете е Мелбърн, Австралия. Това показва индексът за добро живеене на Economist Intelligence unit /EIU/ - Global Liveability Index 2015. Мелбърн събира 97,5 точки от 100 възможни. На второ място се нарежда Виена, Австрия (97,4), следвана от Ванкувър, Канада (97,3), Торонто, Канада (97,2), Аделаида, Австралия и Калгари, Канада (с по 96,6).

    На другия край на класацията, която подрежда общо 140 градове по света, са Триполи, Либия на 136 място с 40 точки, Лагос, Нигерия (39,7), Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея (38,9), Дака, Бангладеш (38,7) и на последно място е Дамаск, Сирия (29,3).

    В тазгодишната класация София се нарежда на 87 позиция със 70,5 точки, като условията за живот в родната столица продължават да се влошават за пета поредна година. Крайната оценка се състои от няколко фактора: стабилност (75 точки за София), здравеопазване (75), култура и околна среда (72,7), образование (75) и инфраструктура (55,4). За сравнение показателите на Мелбърн са съответно 95; 100; 95,1; 100 и 100.

    От EIU отбелязват, че в последната година като цяло условията на живот са се влошили. През последната година оценките на 38 града са били ревизирани в отрицателна посока. Основната причина за влошаването условията на живот е липсата на стабилност – гражданско недоволство, тероризъм и насилие.

    От друга страна голяма част от градовете с подобрени позиции са такива, които са се радвали на спокойствие и стабилност за по-продължителен период от време. Средният резултат за стабилност в класацията е намалял с 2,2% в последните 5 години – от 74,5 през 2010 на 72,3 в момента.

    Десетте града с най-голямо подобрение в условията на живот в последните 5 години са: Хараре, Зимбабве; Катманду, Непал; Дубай, ОАЕ; Варшава, Полша; Кувейт, Кувейт; Хонолулу, САЩ; Пекин, Китай; Братислава, Словакия; Баку, Азербайджан; Найроби, Кения.

    Най-голям спад за последните 5 години има при: Дамаск, Сирия; Киев, Украйна; Триполи, Либия; Тунис, Тунис; Атина, Гърция; Детройт, САЩ; Москва, Русия; Кайро, Египет; Бахрейн, Бахрейн; Санкт Петербург, Русия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ