сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2346 прочитания

    Брекзит: Каква е новата сделка?

    Великобритания и ЕС договориха ново споразумение за развода
    18 октомври 2019, 09:14 a+ a- a

    Всички страни по преговорите искат да избегнат граничен контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит, използвайки проверки и инфраструктура, предложена от парламентарни групи. Постигането на решение по въпроса бе трудна задача.

    Нов протокол заменя спорната договорка, постигната от Тереза Мей. Всичко останало от предходното предложение остава почти непроменено.

    Ето и основните елементи на новата сделка:
    Митнически контрол
    Великобритания като цяло ще напусне митническия съюз на ЕС. Това означава, че кралството ще може да договори собствени търговски споразумения с други страни в бъдеще.
    Между Северна Ирландия и Република Ирландия ще има правна митническа граница, която ще остане в ЕС. Въпреки това на практика митническата граница ще е между Обединеното кралство и острова с Ирландия, където стоките ще се проверяват на входа със Северна Ирландия.

    Плащането на мита за стоки, идващи от Великобритания в Северна Ирландия няма да става автоматично. Ако съществува риск определени товари да бъдат пренесени в Ирландия, която е член на митническия съюз с ЕС, вносителите ще бъдат задължени да заплатят съответните такси. Съвместен комитет, изграден от британски и европейски представители, ще определи на по-късен етап кои стоки ще бъдат класифицирани като рискови. Ако бъде установено, че рискови стоки, които не са били изнесени за Ирландия, са били обложени с данък, то Великобритания ще възстановява платените суми.
    Гражданите няма да подлежат на задължителни проверки на багажа. Освен това колетите, изпратени от частни лица до частни лица няма да бъдат ограничени и облагани.
    Комитетът на двете страни по сделката ще определи размера на помощите, които правителството може да предоставя на северноирландските фермери. Стойността ще бъде базирана на субсидиите, получавани от европейските общи селскостопански разпоредби.

    Регулации на стоките
    Северна Ирландия ще се придържа към правилата за регулация на стоките в Европа вместо тези, наложени от кралството. Това премахва нуждата за проверки за безопасност и съвместимост със стандарти на границата между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като и двете ще отговарят на едни и същи мерки. В същото време ще бъдат извършвани проверки за стоките, преминаващи от останалата част на Великобритания, която няма да отговаря автоматично на стандартите, наложени от ЕС.

    Прилагане на правилата
    Това ще става от властите на Великобритания на местата на вход в Северна Ирландия. ЕС ще има право да положи свои власти на същата територия. Те ще могат да изискват допълнителни или повторни проверки, а Великобритания ще трябва да се съгласи да ги извърши.

    Правото на Северна Ирландия да се произнесе по споразумението
    Тъй като Северна Ирландия ще бъде отделена от останалата част от Великобритания по отношение на митническия контрол и други европейски разпоредби, сделката позволява на ръководството ѝ да гласува по предложенията. Гласуването обаче не може да се случи в рамките на четири години след края на преходния период, който ще приключи в края на 2020, отлагайки вота за края на 2025.
    Ако Северна Ирландия гласува против мерките, те ще отпаднат след две години, в който период комитет от ЕС и Великобритания ще издаде насоки за налагането на нови мерки.
    В случай че Северна Ирландия приеме разпоредбите, те ще могат да кандидатстват за удължаване на срока с още четири години или до постигането на споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.
    Новото споразумение посочва критериите, при които вотът ще се счита за положителен:
    - ако 50% от юнионистките и националистичните членове на ръководството на страната гласуват в полза;
    - или ако 40% от всяка партия гласува;
    - или ако общо 60% са гласували „за“.
    Великобритания излезе със становище, че ако до срока, в който трябва да бъде проведено гласуването, няма установен регулаторен орган, то правителството на Великобритания ще вземе нужните мерки да поиска съгласието на обществото.

    ДДС
    Новото споразумение гласи, че европейските разпоредби за данък добавена стойност ще бъдат приложени за Северна Ирландия, но само за стоки и не за услуги. Това позволява на Северна Ирландия да има различни данъци от останалата част на Великобритания, което в момента не е позволено според европейските разпоредби. Например, ако Великобритания реши да намали ДДС на горива за домакинството до 0%, Северна Ирландия ще трябва да запази данъка в размер на 5%, който е минимален за ЕС.
    В същото време Северна Ирландия може да наложи същите ставки на ДДС за определени стоки като Република Ирландия с цел избягването на несправедливо преимущество от двете страни на границата.

    Някои договорки в новото споразумение остават непроменени. Ето и основните области:
    Преходен период
    Това е времето, в което всички настоящи правила остават в сила, позволявайки на Великобритания и ЕС да договорят бъдещите си отношения. Очаква се преходният период да продължи до декември 2020.
    Великобритания ще трябва да спазва европейските разпоредби и да прави вноските си в бюджета, но ще загуби членството на институциите си.
    Преходният период ще може да бъде удължен за максимално година или две. И двете страни ще трябва да се съгласят да удължат срока.
    Права на гражданите
    Британските граждани в ЕС и европейските граждани във Великобритания ще запазят гражданството и социалните си права след Брекзит.
    Разпоредбите за свободно придвижване ще продължат да се прилагат през преходния период. Британци ще могат да продължат да живеят и работят в европейски страни, като същото ще важи за европейски граждани във Великобритания.
    Всеки, който остане в една и съща европейска страна в рамките на пет години, ще може да кандидатства за постоянно гражданство.
    Задължения
    Великобритания ще трябва да заплати дълговете си към ЕС. Точната сума все още не е определена, но най-големите вноски ще са за членството на кралството в ЕС през 2019 и 2020.
    Поради отлагането на Брекзит от 29 март на 31 октомври 2019 част от сумите вече са платени с редовните вноски. Офисът по отговорност за бюджета разкри, че сметката е намаляла от 39 млрд. паунда на 33 млрд. паунда. Очаква се до три четвърти от задълженията да бъдат платени до 2022, а по-малки вноски ще продължат да постъпват до 2060.
    Бъдещи отношения
    Това е уредено в политическа декларация. Текстът не е правно обвързващ и бе променен от двете страни. Той гласи, че и двете страни ще работят по постигането на търговска сделка, като специална среща ще бъде проведена през юни 2020 за доразвиването на целта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 18 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 20 часа
    преди 1 ден
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 1 ден
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 1 ден
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26