петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1245 прочитания

    Федералният резерв с нови спешни мерки за стимулиране на американската икономика

    Централната банка отпуска финансови стимули в размер на $1 трилион
    18 март 2020, 09:52 a+ a- a

    Американският федерален резерв (Фед) предприе мерки да осигури паричен поток под формата на кредити за американските компании, банки и дори за местните правителства с цел да омекоти икономическите последици от разпространението на коронавируса, пише „Ройтерс“.

    Вчера сутринта от Фед съобщиха, че ще подновят действието на Механизъма за финансиране на търговията, за да подсигурят краткосрочни кредити на компании, които те използват често, за да покрият разходите по операциите си. Механизмът е ключов за подкрепа на пазара и за първи път бе създаден по време на финансовата криза в периода 2007-2009 година.

    В края на деня американската централна банка разшири обхвата на мерките. Тя действа като краен кредитор на икономиката, като отпусна средства на няколкото десетки първични дилъри на Уолстрийт, които са критични за функционирането на облигациите и други финансови пазари. Като остави тези компании да залагат общински облигации, корпоративен дълг и дялови ценни книжа като обезпечение за 90-дневни заеми от Фед, централният депозитар имаше за цел да продължат кредитите да се разпределят към тези части на икономиката, които могат да се сблъскат с разгръщаща се в цялата държава парична криза.

    Действията на Фед бяха одобрени от американския министър на финансите под условие на извънредни правила, които разширяват правомощията на Фед да отпуска заеми не само на банките, които са обичайният им клиент, обяснява още „Ройтерс“.

    Председателят на Фед Жероум Пауъл обсъди с говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси допълнителни мерки, които могат да предприемат Фед или други клонове на американското правителство. Вървят и дебати за други мерки за подпомагане на икономиката, включително се обмисля възможността стотици милиарди долари помощи да бъдат отпуснати на американските домакинства, като им се изпратят чекове по пощата.

    Фед също така съобщи, че ще изкупува обратно облигации на стойност $1 трилион ежедневно – 0.5 трилиона сутрин и 0.5 трилиона следобед. Количеството е по-скоро символично, тъй като бизнесът се е възползвам само от малка част от това, което американската централна банка предлага, коментира още агенцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate