неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1181 прочитания

    Евродепутатите настояват за санкции и спиране на евросредствата за Унгария

    Неограниченото във времето извънредно положение и ограниченията на свободата на словото са несъвместими с ценностите на ЕС, посочват те
    14 май 2020, 14:56 a+ a- a

    Демокрацията и основните права са застрашени в Унгария, твърдят повечето евродепутати, които настояват Европейската комисия и Съветът на ЕС да защитят унгарските граждани и върховенството на закона.

    В дебат със заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова и Хърватското председателство на Съвета на ЕС, мнозинството оратори подчертаха, че спешните мерки, предприети от унгарското правителство за борба с пандемията от COVID-19, включително обявяването на неограничено във времето извънредно положение, не са в съответствие с правилата на ЕС и предупреждават за нарастващия риск за демокрацията.

    Няколко евродепутати призоваха Европейската комисия да приключи проверката на законодателните промени и да открие производства за установяване на нарушения. Те изрично поискаха да бъдат спрени плащанията за Унгария в рамките на новите финансови перспективи и плана за възстановяване, освен ако не се спазва върховенството на закона. Те също така разкритикуваха пасивното отношение на Съвета на ЕС и настояха за предприемането на действия от негова страна по процедурата по член 7, инициирана от Парламента.

    Някои евродепутати защитиха решенията, взети от демократично избрания парламент в Унгария и сравниха извънредните мерки, приети в страната, с тези, предприети от други държави членки на ЕС, като Франция и Испания.

    В своята резолюция от 17 април Парламентът вече заяви, че решението на Унгария да удължи извънредното положение за неопределен период от време, разрешението правителството да управлява чрез укази и намаляването на надзорните правомощия на парламента са „в пълно несъответствие с европейските ценности“.

    Евродепутатите подчертаха, че всички мерки, свързани с COVID-19, „трябва да са в съответствие с принципите на правовата държава, строго пропорционални [...], ясно свързани с продължаващата здравна криза, ограничени във времето и да подлежат на редовен контрол".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ