вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5172 прочитания

  ЕК: Акционерите, а не данъкоплатците да спасяват банките

  Брюксел предложи мерки, за да се избегне спасяването на банки с пари на данъкоплатци
  06 юни 2012, 17:28 a+ a- a

  „Банките трябва да платят за банките”, подчерта еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние

  "Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се". Така най-точно може да се опише предложението на Европейската комисия за радикална промяна на политиката „твърде голяма, за да фалира”. 

  Вместо да се наливат милиарди евро средства на данъкоплатците в затруднени трезори, от Еврокомисията предлагат сметката да поемат самите банки.

  „Банките трябва да платят за банките”, подчерта еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние по време на представянето на новите правила, цитиран от EU Observer.

  „Разходите по преструктуриране и оздравяване на проблемните банки се поемат от собствениците на банките и кредиторите, а не от данъкоплатците”, изрично се посочва в предложението.

  Новите правила ще задължат банките да разработят планове за възстановяване с мерки, които ще предприемат при влошаване на тяхното финансово състояние.

  Националните власти ще имат правото да назначават в банките извънреден управител за определен период от време, когато е налице сериозно влошаване на тяхното финансово състояние.

  Ако не може да се разчита на пазарно финансиране, ще бъде осигурено допълнително финансиране чрез фондове за оздравяване, които събират от банките вноски. Във фондовете трябва да се натрупат достатъчно средства, които за десет години да достигнат 1% от обезпечените депозити.

  Предложенията трябва да бъдат одобрени от страните членки и от Парламента, за да влязат в сила. Това обаче едва ли ще стане достатъчно рано, за да се избегне спасяването на испанските банки с пари на данъкоплатците, коментират експерти.

  Предложенията са стъпка в посока на създаването на банков съюз, за които настояват високопоставени лица в Брюксел, посочва EU Observer.

  Спасяването на затруднени банки е струвало на европейските данъкоплатци 4,5 трлн. евро (равняващи се на 37 % от БВП на ЕС) в периода между октомври 2008 и октомври 2011. Държавни помощи в такъв размер е одобрила Европейската комисия, съобщи пресцентърът на институцията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година