събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5177 прочитания

    ЕК: Акционерите, а не данъкоплатците да спасяват банките

    Брюксел предложи мерки, за да се избегне спасяването на банки с пари на данъкоплатци
    06 юни 2012, 17:28 a+ a- a

    „Банките трябва да платят за банките”, подчерта еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние

    "Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се". Така най-точно може да се опише предложението на Европейската комисия за радикална промяна на политиката „твърде голяма, за да фалира”. 

    Вместо да се наливат милиарди евро средства на данъкоплатците в затруднени трезори, от Еврокомисията предлагат сметката да поемат самите банки.

    „Банките трябва да платят за банките”, подчерта еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние по време на представянето на новите правила, цитиран от EU Observer.

    „Разходите по преструктуриране и оздравяване на проблемните банки се поемат от собствениците на банките и кредиторите, а не от данъкоплатците”, изрично се посочва в предложението.

    Новите правила ще задължат банките да разработят планове за възстановяване с мерки, които ще предприемат при влошаване на тяхното финансово състояние.

    Националните власти ще имат правото да назначават в банките извънреден управител за определен период от време, когато е налице сериозно влошаване на тяхното финансово състояние.

    Ако не може да се разчита на пазарно финансиране, ще бъде осигурено допълнително финансиране чрез фондове за оздравяване, които събират от банките вноски. Във фондовете трябва да се натрупат достатъчно средства, които за десет години да достигнат 1% от обезпечените депозити.

    Предложенията трябва да бъдат одобрени от страните членки и от Парламента, за да влязат в сила. Това обаче едва ли ще стане достатъчно рано, за да се избегне спасяването на испанските банки с пари на данъкоплатците, коментират експерти.

    Предложенията са стъпка в посока на създаването на банков съюз, за които настояват високопоставени лица в Брюксел, посочва EU Observer.

    Спасяването на затруднени банки е струвало на европейските данъкоплатци 4,5 трлн. евро (равняващи се на 37 % от БВП на ЕС) в периода между октомври 2008 и октомври 2011. Държавни помощи в такъв размер е одобрила Европейската комисия, съобщи пресцентърът на институцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години