четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4555 прочитания

    Reuters: ЕК притиска Гърция да закрива банки

    Под прицел е петата по големина ATE Bank
    08 юни 2012, 13:55 a+ a- a

    Европейската комисия (ЕК) притиска Гърция да закрие някои банки, включително петата по големина ATE Bank. Това съобщи Reuters, като цитира източници от Брюксел.

    За закриването на затруднени банки по принцип отговорност носи гръцката централна банка. ЕК обаче има думата по отношение на правилата за държавните помощи. Това позволява на комисията да откаже искане за спасяване на банка, ако институцията реши, че спасяването й е прекалено скъпо. По този начин Брюксел може да принуди банката да бъде закрита.

    По време на кризата ЕК рядко е използвала в пълна степен правомощията си по отношение на държавните помощи и малко европейски банки бяха закрити, посочва Reuters. 

    Ако Брюксел използва правомощията си спрямо Гърция, то това би белязало началото на по-агресивна позиция по отношение на слабите европейски банки. Не е изключено комисията да използва същите правомощия за закриване на банки в Испания и Португалия.

    „Преминаваме към нова фаза спрямо Гърция, Португалия и Испания”, е подчертал един от източниците пред Reuters. „Някои банки ще свият дейността си, а други ще бъдат закрити”, е посочил той.

    „Ако банката е с голямо значение за финансовата стабилност на страната, тя вероятно ще бъде спасена, но ако не е, вероятно ще бъде оставена да фалира”, споделил още източника на агенцията. „ATE Bank ще трябва да бъде закрита или постепенно да преустанови дейността си”, допълнил е той.

    ATE Bank, гръцката централна банка и финансовото министерство в Атина не са коментирали информацията.

    Ако ATE Bank бъде закрита обаче, това няма да означава, че цялата гръцка банкова система рухва, отбелязва Reuters. Останалите ключови трезори в страната не са в опасност и дори биха могли да се възползват от евентуалното пренасочване на капитала.

    Не се очаква обаче да бъде взето някакво решение преди изборите в страната на 17 юни. Резултатите от вота, който според социологически проучвания може да бъде спечелен от крайнолява коалиция, отхвърялаща договореностите с ЕС и МВФ, могат да променят напълно отношенията на Гърция с ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    преди 16 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 17 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 21 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване