вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1130 прочитания

    AstraZeneca няма да пренасочва ваксини от Великобритания за ЕС

    Година след началото на пандемията протекционизмът продължава да се прокрадва в Европа, сега по отношение доставките на ваксини
    27 януари 2021, 14:41 a+ a- a

    Тъй като производството на ваксини изостава от графика и Европейският съюз (ЕС) изостава в имунизирането на хора, Брюксел и Лондон хвърлят заплахи и обвинения един към друг, пише The New York Times. ЕС, ужасéн от бавния си напредък по отношение на ваксинациите, заплаши тази седмица да затегне правилата за износ на произведените в Белгия ваксини до Великобритания, докато британските депутати обвиниха европейските си колеги в кампания за изнудване, която може да вгорчи отношенията за цяло поколение напред.

    Враждата е като ехо от мрачните ранни дни на пандемията, когато редица страни забраниха или ограничиха износа на защитно оборудване и медицински изделия. Почти година по-късно този дух на протекционизъм продължава: не само доставките на ваксини са твърде оскъдни за много по-бедни страни, за да започнат ваксинирането, но и богатите страни не могат да се разберат как да разпределят наличните дози помежду си, отбелязва изданието.

    Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио настоя, че Обединеното кралство ще бъде на първо място по отношение на ваксините и отхвърли призивите за пренасочване на дозите към ЕС след настъпилата криза с доставките.

    На фона на разрастващия се скандал Паскал Сорио, френският ръководител на фармацевтичния гигант, заяви, че Обединеното кралство се възползва от предварителното подписване на договор за 100 милиона дози.

    Гневът в Брюксел и столиците на ЕС се увеличи след съобщението на AstraZeneca в петък (22 януари) за недостиг от над 60% от планираните количества за първото тримесечие на тази година, отбелязва The Guardian.

    Обединеното кралство е приложило първите дози ваксина на около 10% от възрастните хора в страната и планира да ваксинира най-уязвимите 15 милиона, включително всички над 70 години, до средата на февруари. В същото време ЕС е достигнал 2% имунизации. Регулаторът на Обединеното кралство одобри ваксината Oxford/AstraZeneca в края на декември. Очаква се ЕС да направи това в петък (29 януари).

    Но Сорио каза, че „Даунинг Стрийт“ ще има предимство за дозите, произведени във Великобритания, и че ЕС ще трябва да изчака. „Споразумението за Обединеното кралство беше постигнато през юни, три месеца преди европейското,“ каза той. „Както можете да си представите, правителството на Обединеното кралство заяви, че доставките, излизащи от веригата за доставки във Великобритания, ще отидат първо за Обединеното кралство. По принцип е така.“

    Във вторник Европейската комисия не отрече твърденията, че по време на разгорещени разговори служители на ЕС са поискали англо-шведската компания да пренасочи дозите, направени във Великобритания, за да компенсира проблемите в белгийски завод.

    В речта си пред Световния икономически форум председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ясно изрази гнева си от подхода на AstraZeneca. „ЕС и други помогнаха с пари за изграждане на изследователски капацитет и производствени мощности“, каза тя. „Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите в света ваксини Covid-19. Да се ​​създаде наистина глобално общо благо. И сега, компаниите трябва да доставят. Те трябва да изпълняват задълженията си.“

    Комисията трябва да публикува подробности за нов регистър за износ до края на седмицата, за да задължи доставчиците на ваксини да уведомяват за износ - като германското правителство повдига въпроса за блокиране движението на дози извън ЕС.

    Сорио призова за спокойствие, настоявайки, че Великобритания има право на дозите, произведени с учени от Оксфордския университет. В интервю за италианския вестник La Repubblica той каза: „В споразумението за ЕС се споменава, че производствените обекти в Обединеното кралство са опция за Европа - но едва по-късно. Но ние се движим много бързо, доставките във Великобритания са много бързи. Правителството ваксинира 2,5 милиона души седмично, около 500 000 на ден, предлагането на ваксини бързо нараства. Веднага след като достигнем достатъчен брой ваксинации във Великобритания, ще можем да използваме този завод, за да помогнем и на Европа. Но договорът с Обединеното кралство беше подписан първо и Обединеното кралство, разбира се, каза „първо доставете на нас“ и така е справедливо“.

    Сорио заяви, че компанията му няма друг избор, освен да намали доставките за ЕС поради „намалени добиви“ в завода в Белгия, където първоначално се култивира ваксината. Компанията е създала отделни вериги за доставки за всеки основен пазар. Ваксината ще се предлага, но за разлика от ЕС, дейността в Обединеното кралство вече е установена.

    Сорио обясни: „Договорът за Обединеното кралство беше подписан три месеца преди европейската сделка за ваксини. Така че с Обединеното кралство имахме допълнителни три месеца, за да отстраним всички проблеми, които преживяхме. Що се отнася до Европа, ние изоставаме с три месеца в отстраняването на тези проблеми.“

    Агенция „Ройтерс“ съобщи, че ЕС е попитал AstraZeneca дали може да отклонява дози, произведени в Обединеното кралство поне до март, но от компанията не са отговорили. Преговорите продължават.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 14 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата