четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    778 прочитания

    ЕС предупреди фармацевтичните компании, че трябва да спазват договорените квоти за доставки на ваксини

    ЕС планира механизъм за прозрачност на износа на ваксини
    27 януари 2021, 15:45 a+ a- a

    Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи изявление по време на Световния икономически форум, след като ЕС навлезе в конфликт с фармацевтичната компания AstraZeneca. Съюзът настоя, че фармацевтичните гиганти, които са обещали да доставят определени квоти от новите си ваксини против вируса, причиняващ Covid-19, ще трябва да изпълнят договорите си.

    „ЕС предостави финансови средства за изграждане на изследователски звена и производствени мощности. Европа инвестира милиарди за създаването на първите в света ваксини против Covid-19, които са от полза за целия свят. Сега тези компании трябва да доставят. Трябва да спазят договорите си. Именно затова ще установим механизъм за прозрачност на износа на ваксини от ЕС“, заяви фон дер Лайен.

    Британско-шведската компания AstraZeneca бе обвинена от ЕС в нарушаване на договорите за доставка на ваксини до 27-те членки. ЕК с подкрепата на германското правителство иска да създаде нов механизъм за износ. Той ще принуди фармацевтичните компании да известяват управата на ЕС, преди да изпратят ваксини за страни извън ЕС.

    „Тези стъпки не целят да блокират достъпа на други страни до ваксината, а прозрачност, показваща бройките, които фармацевтичните компании изнасят или възнамеряват да изнесат“, допълни говорител на ЕК.

    „Напълно основателно е да наложим ограничения на износа. По този начин ваксините, които напускат ЕС, ще трябва да го сторят само след сдобиването с разрешително. С това ще знаем какво се произвежда в Европа, какво количество напуска Европа, откъде напуска Европа и дали разпространението на ваксините е справедливо“, сподели пред DW министърът по здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 43 минути
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 51 минути
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 3 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента
    преди 5 часа
    Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на жилища във въглищните региони
    Други над 110 млн. лв. от програмата ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците в засегнатите от икономическия преход сектори