петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1019 прочитания

    СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca за употреба във всички държави

    Експерти от организацията я препоръчаха и за пълнолетни, независимо от тяхната възраст
    11 февруари 2021, 12:03 a+ a- a

    Експертна група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, да се използва в страни, в които се разпространяват нови варианти на коронавируса.

    Препоръката дойде дни след решението на Южна Африка да спре поне временно плановете за пускане на ваксината на AstraZeneca.

    Въпреки че препоръчва ваксината за употреба навсякъде, учени от СЗО признаха, че всяка държава трябва да вземе предвид състоянието на вируса и вида на разпространяващите се там варианти.

    СЗО все още не е предоставил разрешение за спешна употреба на ваксината на AstraZeneca, стъпка, която би задействала въвеждането на ваксината в много страни с по-ниски и средни доходи.

    СЗО ще разгледа по отделно отделно двамата производители на ваксината: AstraZeneca и Serum Institute, индийският производител, който ще достави много дози за инициативата Covax за доставяне на ваксини в по-бедните части на света. СЗО ще вземе тези решения през следващата седмица.

    В края на миналата година организацията одобри ваксината на Pfizer. Решението за ваксината на AstraZeneca е силно очаквано, тъй като страните по света разчитат на евтиния и лесен за съхранение продукт.

    Панелът на СЗО, издал препоръки в сряда, известен като Стратегическа консултативна група от експерти по имунизация, също препоръча ваксината AstraZeneca да се дава на възрастни, независимо от възрастта им.

    Панелът също препоръча двете дози от ваксината AstraZeneca да се дават в интервал между 4 и 12 седмици. Насоките следват публикуването на статия миналата седмица, в която се установява, че ваксината изглежда работи по-добре, когато вторите дози се забавят. Великобритания и други страни са избрали да отложат вторите дози ваксина в опит да приложат повече първи дози в популациите си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години