петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3729 прочитания

  Рейтинговите агенции отново на мушка

  Европейският финансов надзор започна проверка на методите им за оценка
  02 юли 2012, 11:19 a+ a- a

  След масираното понижаване на рейтингите на редица големи европейски банки Европейският орган за ценни книжа и пазари (Esma) започва проверка на методите за оценка на трите най-големи агенции в света - Standard & Poor's (S&P), Fitch и Moody's. Целта е да се види дали начинът им на работа е достатъчно стриктен и прозрачен, тъй като има опасения, че агенциите не разполагат с достатъчно ресурси – като време и служители, за адекватен анализ, съобщи директорът на Esma Стивън Мейор пред Financial Times.  

  Проверката трябва да приключи до края на годината. След като стана известно, че тя е в ход, S&P обяви готовност да оповести методиката, по която работи. Другите две компании отказаха коментар.

  През последните месеци работата на рейтинговите агенции е под лупа, особено след свалянето на рейтингите на Испания и Италия през миналата година. Различни политици в Европейския съюз вече многократно предлагат създаване на единна рейтингова агенция за Европа. Други обаче са на мнение, че подобен „държавен” орган няма да оцелее в конкуренцията.

  Обвиненията към S&P, Fitch и Moody's са, че оценките им влияят негативно на пазарите в и без това трудната икономическа ситуация, както и че не е ясно на каква база се правят. Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние дори предложи да се спират кредитните рейтинги за държавите, застрашени от фалит, но идеята му беше отхвърлена.

  Заради недоволството в края на миналата година Брюксел принуди кредитните агенции да се регистрират в Esma, за да могат да работят в Европа, и така те минаха под надзора на единния европейски орган. 

  Преди две седмици икономическата комисия в Европейския парламент прие по-строги правила за рейтинговите агенции. Според тях те ще носят правна отговорност за оценките си на държави и компании. Предприятията пък ще трябва да сменят договорите си с оценяващата агенция на всеки три години. Проектът предвижда агенциите да са задължени всяка година да представят график за обявяването на рейтингите за държавен дълг. Предложенията ще бъдат гласувани в пленарна зала след лятната ваканция.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон