сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1247 прочитания

    ЕК ще инвестира 14,7 млрд. евро по програмата „Хоризонт Европа“ до 2022

    Една трета от средствата ще бъдат насочени към научни изследвания и иновации в подкрепа на цифровия преход, заяви еврокомисар Мария Габриел
    16 юни 2021, 17:09 a+ a- a

    Европейската комисия даде началото на най-амбициозната рамкова програма в света за наука и иновации „Хоризонт Европа“ с бюджет от 95,5 милиарда евро. ЕК публикува първата работна програма за 2021 и 2022 с общ бюджет от 14,5 милиарда евро.

    Програмата ще подкрепи екологичния и цифровия преход, както и устойчивото възстановяване от пандемията. Повече от 4 на всеки 10 евро или общо около 5,8 милиарда евро ще бъдат инвестирани в научни изследвания и иновации в подкрепа на екологичния преход. Проектите ще спомогнат за ускоряване на прехода към чиста енергия и по-устойчива мобилност, адаптиране на продоволствените системи и борба с климатичните промени.

    33% от средствата ще бъдат насочени към научни изследвания и иновации в подкрепа на цифровия преход. Проектните дейности например ще спомогнат за разгръщане на пълния потенциал на базираните на данни цифрови инструменти и иновации в редица сектори като здравеопазване, енергетика и мобилност, ще подкрепят модернизацията на традиционни промишлени отрасли.

    Освен това, работната програма ще насочи около 1,9 милиарда евро в подкрепа на научните изследвания за подобряване устойчивостта и противодействие на бъдещи пандемии.

    "Предвидили сме и редица мерки, свързани с подобряване на иновационния капацитет на държавите членки, като например финансова подкрепа за присъединяване към съществуващи вече консорциуми. Така ще предоставим възможност на държавите да изградят капацитет и да бъдат стимулирани да създават иновации, носещи ползи за гражданите. С работната програма по „Хоризонт Европа“ сме предприели и нов подход, ориентиран към въздействието и резултатите", заяви еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

    На 22 юни ЕК ще публикува първите покани за представяне на проектни предложения. "Бих искала да окуража всички учени, новатори и заинтересовани граждани да се включат активно с проектни предложения в предстоящите конкурси, за да допринесат за справяне с предизвикателствата, за по-устойчива, по-екологична и цифрова Европа", допълни Габриел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    преди 7 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 7 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 10 часа
    преди 11 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 12 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване