четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  634 прочитания

  ЕК ще инвестира 14,7 млрд. евро по програмата „Хоризонт Европа“ до 2022

  Една трета от средствата ще бъдат насочени към научни изследвания и иновации в подкрепа на цифровия преход, заяви еврокомисар Мария Габриел
  16 юни 2021, 17:09 a+ a- a

  Европейската комисия даде началото на най-амбициозната рамкова програма в света за наука и иновации „Хоризонт Европа“ с бюджет от 95,5 милиарда евро. ЕК публикува първата работна програма за 2021 и 2022 с общ бюджет от 14,5 милиарда евро.

  Програмата ще подкрепи екологичния и цифровия преход, както и устойчивото възстановяване от пандемията. Повече от 4 на всеки 10 евро или общо около 5,8 милиарда евро ще бъдат инвестирани в научни изследвания и иновации в подкрепа на екологичния преход. Проектите ще спомогнат за ускоряване на прехода към чиста енергия и по-устойчива мобилност, адаптиране на продоволствените системи и борба с климатичните промени.

  33% от средствата ще бъдат насочени към научни изследвания и иновации в подкрепа на цифровия преход. Проектните дейности например ще спомогнат за разгръщане на пълния потенциал на базираните на данни цифрови инструменти и иновации в редица сектори като здравеопазване, енергетика и мобилност, ще подкрепят модернизацията на традиционни промишлени отрасли.

  Освен това, работната програма ще насочи около 1,9 милиарда евро в подкрепа на научните изследвания за подобряване устойчивостта и противодействие на бъдещи пандемии.

  "Предвидили сме и редица мерки, свързани с подобряване на иновационния капацитет на държавите членки, като например финансова подкрепа за присъединяване към съществуващи вече консорциуми. Така ще предоставим възможност на държавите да изградят капацитет и да бъдат стимулирани да създават иновации, носещи ползи за гражданите. С работната програма по „Хоризонт Европа“ сме предприели и нов подход, ориентиран към въздействието и резултатите", заяви еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

  На 22 юни ЕК ще публикува първите покани за представяне на проектни предложения. "Бих искала да окуража всички учени, новатори и заинтересовани граждани да се включат активно с проектни предложения в предстоящите конкурси, за да допринесат за справяне с предизвикателствата, за по-устойчива, по-екологична и цифрова Европа", допълни Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително