четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4378 прочитания

    4-дневната седмица в Исландия – „огромен успех“

    В резултат 86% от работната сила на страната е преминала към по-малко часове за същото заплащане или ще получат правото на това
    06 юли 2021, 15:42 a+ a- a

    Тестванията на четиридневна седмица в Исландия са „поразителен успех“ и са довели до това, че много работници преминават на по-кратки часове, твърдят изследователи, пише BBC.

    Изпитанията, при които на работниците се плащаше една и съща сума за по-кратки часове, се проведоха между 2015 и 2019 г. Производителността остава същата или e подобрена на повечето работни места, казват изследователите.

    В момента се провеждат редица други изпитания по целия свят, включително в Испания и от Unilever в Нова Зеландия.

    В Исландия изпитанията, проведени от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство, в крайна сметка включват над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на Исландия. Участват редица работни места, включително предучилищни училища, офиси, доставчици на социални услуги и болници.

    Много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова седмица, казаха изследователи от мозъчния тръст на Обединеното кралство Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия.

    Изпитанията накараха синдикатите да предоговарят работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия или са преминали към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат правото на това, казват изследователите.

    Работниците съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и в риск от изгаряне и казват, че тяхното здраве и баланс между професионалния и личния живот са се подобрили. Те също така съобщават, че имат повече време да прекарват със семействата си, да упражняват хобита и да изпълняват домакински задължения.

    Уил Строндж, директор на изследователската дейност в Autonomy, каза: „Това проучване показва, че най-големият в света опит за по-кратка работна седмица в публичния сектор по всички показатели е огромен успех. Това показва, че публичният сектор е узрял, за да бъде пионер в по-кратките работни седмици - и могат да се извлекат уроци за други правителства.“

    Гудмундур Харалдсон, изследовател от Alda, каза: „Исландското по-кратко пътуване през работната седмица ни казва, че не само е възможно да се работи по-малко в съвременността, но и че е възможна прогресивна промяна.“

    Испания провежда пилотен проект за четиридневна работна седмица за компании отчасти поради предизвикателствата на коронавируса.

    А гигантът за потребителски стоки Unilever дава възможност на персонала в Нова Зеландия да намали часовете си с 20%, без да навреди на заплащането им в процеса.

    През май доклад, поръчан от кампанията 4-дневна седмица от Platform London, предполага, че по-кратките часове могат да намалят въглеродния отпечатък на Обединеното кралство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 13 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 14 часа
    преди 15 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 16 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично