сряда, 06 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1113 прочитания

  ЕМА започна текущ преглед на лекарството на Merck срещу Covid-19

  Ако бъде одобрено, то ще е първото, което се приема на хапчета, а не чрез системи
  26 октомври 2021, 11:43 a+ a- a

  Европейската агенция по лекарствата (EMA) „започна текущ преглед на пероралното антивирусно лекарство молнупиравир (molnupiravir)“ срещу Covid-19, разработено от фармацевтичната компания Merck. Ако получи зелена светлина, това ще бъде първото лечение на коронавирус, което не е необходимо да се прилага чрез игли или интравенозни вливания.

  По-рано този месец Merck поиска от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да одобри молнупиравир и решението се очаква до седмици, припомня Euronews.

  Компанията съобщи този месец, че хапчето намалява хоспитализациите и смъртните случаи наполовина сред пациентите с ранни симптоми на Covid-19. Резултатите бяха толкова силни, че независими медицински експерти, наблюдаващи проучването, препоръчаха да се спре по-рано.

  Едно антивирусно хапче, което хората могат да приемат у дома, за да намалят симптомите си и да ускорят възстановяването, може да се окаже революционно, да облекчи смазващия брой случаи в болниците и да помогне за ограничаване на огнища в по-бедните страни със слаба здравна система.

  Това също така ще засили двупосочния подход към пандемията: лечение чрез медикаменти и превенция, предимно чрез ваксинации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  От септември дневниците ще са само електронни
  Това е важи и за детските градини, отпадат хартиените лични картони на учениците, по решение на училището бележникът също може да бъде само електронен
  преди 1 час
  Глобалният корпоративен дълг се е свил с 2%
  Очаква се задлъжнялостта да намалее с $270 млрд. през следващата година, показва проучване на инвестиционната компания Janus Henderson
  преди 2 часа
  Германия отчете търговски дефицит за първи път от 1991 г.
  Износът е с близо 12% по-висок спрямо година по-рано, но с 0,5% по-малко спрямо предходния месец
  преди 2 часа
  Мария Габриел представи новата Европейска иновационна програма
  Целим мобилизирането на 45 млрд. евро в подкрепа на стартъпите, създаването на „регионални иновационни долини“ и привличането на таланти, коментира българският еврокомисар
  преди 3 часа
  Подвариантът на Омикрон BA.5 е доминиращ в САЩ
  54% от новите случаи на Covid-19 в страната са предизвикани от този вариант