понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8192 прочитания

  Криза с булките надувала китайския имотен балон

  Самотни китайци масово купуват имоти, за да подобрят шансовете си за намиране на спътница в живота, разказва списание Foreign Policy
  01 октомври 2012, 14:19 a+ a- a

  Как един пазар за трилиони долари се движи от....жените или по-скоро от това, че са кът. Млади китайци надуват опасно пазара на имоти в страната в опит да наберат повече точки в конкуренцията за малкото жени в страната, разказва списание Foreign Policy.

  В момента на 120 момчета в страната се падат 100 момичета. Прогнозите за 2020 също не изглеждат обещаващи. След 8 години 15% от китайските мъже на възраст за женене няма да могат да си намерят булка. Това полово неравновесие се дължи на политиката на „едно дете” в Китай и традиционната любов на китайците към мъжките отрочета, която доведе до множеството аборти на момичета.

  На този фон конкуренцията за малкото дами в страната става особено оспорвана. И тъй като в Китай традиционно мъжът осигурява семейния дом, да имат в актива си къща или апартамент се превръща във важно предимство за китайците, търсещи булка.

  И наистина изследване показва, че 72% от дамите в Поднебесната империя предпочитат бъдещият им съпруг да има дом. За да ги спечелят, мъжете хвърлят всичките си спестявания в закупуването на дом.

  Повишеното търсене съответно надува цените на имотите в страната. В момента разходите за закупуването на средно голям имот в голям китайски град превишават с между 15 и 20% средната годишна заплата в страната, отбелязва Foreign Policy. За сравнение изданието посочва, че в повечето големи градове по света съотношението цена на имот към доходи е между 3:1 или 6:1.

  Експертите обаче се опасяват, че търсенето, което надува цените на имотите, не е обусловено от реална нужда от имот.

  Притеснителен е фактът, че много от новопостроените жилищни блокове остават празни. Веднъж използвани за примамването на бъдещите съпруги, повечето от апартаментите остават незаети, защото голяма част от двойките мигрират към по-големите градове, обяснява Foreign Policy. В момента в Китай има над 64.5 милиона празни къщи, допълва изданието.

  То цитира изследване, според което между 30 и 48% от ръста в цената на имотите в 35 големи китайски града е директно следствие от желанието на мъжете да придобият някакъв имот, за да си намерят по-лесно жена.

  Така излиза, че градовете, които са с най-голям дисбаланс на половете всъщност са и градовете с най-голямо поскъпване на имотите.

  Този тип търсене обаче поражда опасения за балон на имотния пазар в Китай. Ако пазарът се срине, това ще се отрази на цялата икономика, която вече показва признаци на отслабване. Евентуален колапс на китайската икономика пък би имал сериозни последици за целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева