събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  823 прочитания

  Швейцарската национална банка отчете рекордна загуба

  Тя е най-голямата в 115-годишната история на финансовата институция
  06 март 2023, 12:08 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Швейцарската национална банка (ШНБ) отчете годишна загуба в размер на 132,5 милиарда швейцарски франка ($141,54 млрд.), в съответствие с предварителните изчисления, които обяви през януари.

  Загубата, най-голямата в 115-годишната история на централната банка, беше причинена от спад в стойността на инвестициите на ШНБ, причинени от спадовете на облигациите и фондовите пазари миналата година. Укрепването на швейцарския франк също имаше отрицателен ефект, намалявайки притежанията на ШНБ и възвръщаемостта от чуждестранни инвестиции, когато те бяха конвертирани обратно в швейцарски франкове, уточнява „Ройтерс“.

  Загубата, която последва печалба от 26 млрд. франка през 2021 г., означава, че банката няма да прави изплащане на швейцарските централни или регионални правителства или дивиденти на инвеститорите едва за втори път от създаването си през 1907 г.

  По-голямата част от миналогодишния дефицит може да се дължи на 131,5 млрд. франка, загубени от позиции в чуждестранна валута, като облигациите ѝ губят стойност от 72 млрд. франка, а портфейлът от акции струва 41 млрд. франка по-малко.

  Отчетената загуба унищожи резерва за разпределение на банката от 102,5 млрд. франка, което означава, че централната банка отчита нетна загуба от 39,5 млрд. франка, след като е взето предвид разпределението за провизии.

  Според анализатори загубата няма да се отрази на следващото решение за паричната политика на институцията, тъй като тя все още разполага с 66 млрд. франка собствен капитал.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 15 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 16 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 21 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила