събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1168 прочитания

  Швейцарската национална банка отчете рекордна загуба

  Тя е най-голямата в 115-годишната история на финансовата институция
  06 март 2023, 12:08 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Швейцарската национална банка (ШНБ) отчете годишна загуба в размер на 132,5 милиарда швейцарски франка ($141,54 млрд.), в съответствие с предварителните изчисления, които обяви през януари.

  Загубата, най-голямата в 115-годишната история на централната банка, беше причинена от спад в стойността на инвестициите на ШНБ, причинени от спадовете на облигациите и фондовите пазари миналата година. Укрепването на швейцарския франк също имаше отрицателен ефект, намалявайки притежанията на ШНБ и възвръщаемостта от чуждестранни инвестиции, когато те бяха конвертирани обратно в швейцарски франкове, уточнява „Ройтерс“.

  Загубата, която последва печалба от 26 млрд. франка през 2021 г., означава, че банката няма да прави изплащане на швейцарските централни или регионални правителства или дивиденти на инвеститорите едва за втори път от създаването си през 1907 г.

  По-голямата част от миналогодишния дефицит може да се дължи на 131,5 млрд. франка, загубени от позиции в чуждестранна валута, като облигациите ѝ губят стойност от 72 млрд. франка, а портфейлът от акции струва 41 млрд. франка по-малко.

  Отчетената загуба унищожи резерва за разпределение на банката от 102,5 млрд. франка, което означава, че централната банка отчита нетна загуба от 39,5 млрд. франка, след като е взето предвид разпределението за провизии.

  Според анализатори загубата няма да се отрази на следващото решение за паричната политика на институцията, тъй като тя все още разполага с 66 млрд. франка собствен капитал.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI