петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  812 прочитания

  Населението на Индия е повече от това на континентален Китай

  До средата на годината то ще надмине и общото население на Китай и Хонконг, според доклад на ООН
  20 април 2023, 09:55 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Индия, която има население 1,428 милиарда души, е на прага да изпревари Китай като най-населената страна в света. Страната вече е надминал континентален Китай, показват нови оценки на ООН, като скоро ще има повече хора от континенталната част и Хонконг взети заедно.

  За разлика от Китай и повечето индустриализирани страни, Индия има млада и нарастваща работна сила. Близо 80% от индийците са под 50 години. Делът на индийците в крайна бедност също е намалял; икономиката на страната е нараснала много по-бързо от населението за едно поколение, пише The New York Times.

  Но Индия е изправена пред големи предизвикателства. Повечето индийци остават бедни според световните стандарти. Няма достатъчно работни места — икономиката никога не се е разширявала достатъчно бързо, за да създаде достатъчно официална заетост за всички. Индия има едно от най-ниските нива на официална заетост на жените в света. И въпреки че гладът е в миналото, повече от една трета от всички деца са недохранени.

  Това носи риск от нестабилност, както и все по-силното индуистко националистическо правителство на страната. Икономическият растеж без еквивалентно увеличение на работните места влошава неравенството и увеличава потенциала за безредици. А една икономика не може да разкрие потенциала си, когато черпи от приноса на толкова малко жени, както прави Индия.

  Индия наскоро изпревари Великобритания и се превърна в петата по големина икономика в света. Сред големите икономики тази година се очаква индийската да бъде най-бързо растящата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 11 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 11 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 12 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 13 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас