четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1039 прочитания

  Индия ще стане държавата с най-многобройно население през април

  Според оценки на ООН населението ѝ ще надхвърли 1,4 млрд. души
  15 февруари 2023, 16:13 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Очаква се след два месеца Индия да стане най-населената страна в света с над 1,4 милиарда души. Но поне година, а може би и повече, страната няма да знае колко хора има, защото не е успяла да ги преброи, пише „Ройтерс“.

  Провежданото веднъж на десетилетие преброяване в Индия, което трябваше да се проведе през 2021 г. и беше отложено заради пандемията, сега е затруднено от технически и логистични препятствия и няма признаци да започне скоро.

  Експерти казват, че забавянето на актуализирането на данни като заетост, жилища, нива на грамотност, модели на миграция и детска смъртност, които са обхванати от преброяването, засяга социалното и икономическо планиране и предприемане на политики в огромната азиатска икономика.

  Наричайки данните от преброяването „незаменими“, Рачна Шарма, сътрудник в Националния институт за публични финанси и политика, каза, че проучвания като това на разходите за потребление и периодичното проучване на работната сила са оценки, базирани на информация от преброяването. „При липсата на последни данни от преброяването, оценките се основават на данни, които са от преди едно десетилетие и е вероятно да предоставят оценки, които са далеч от реалността“, каза Шарма.

  Високопоставен служител в Министерството на статистиката и изпълнението на програмата каза, че данните от преброяването от 2011 г., когато е извършено последното преброяване, се използват за прогнози и оценки, необходими за оценка на държавните разходи.

  ООН прогнозира, че населението на Индия може да достигне 1 425 775 850 на 14 април, изпреварвайки Китай на този ден. Преброяването от 2011 г. поставя населението на Индия на 1,21 милиарда, което означава, че страната е добавила 210 милиона, или почти колкото хората в Бразилия, към населението си за 12 години.

  Преброяването в Индия се провежда от около 330 000 учители в държавни училища, които първо отиват от врата на врата и изброяват всички къщи в цялата страна и след това се връщат при тях с втори списък с въпроси. Те задават повече от две дузини въпроси всеки път на 16 езика в двете фази, които ще бъдат разпределени в продължение на 11 месеца, според плана, направен за 2021 г.

  Числата ще бъдат представени в таблица и окончателните данни ще бъдат публикувани месеци по-късно. Цялото упражнение се оценява на 87,5 милиарда рупии ($1,05 млрд.) през 2019 г.

  Учителите обаче се върнаха в училище след прекъсването на пандемията и трябва да проведат 9 щатски избори през 2023 г. и национални избори през 2024 г. освен преброяването и това отново би попречило на преподаването. Плащанията също се превърнаха в проблем.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 7 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 13 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния