понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1226 прочитания

  ЕП прие препоръки за координирани действия срещу заплахата от антибиотичната резистентност

  Ако мерките се окажат недостатъчни, ще се предприемат допълнителни зкаонодателни действия на ниво ЕС
  02 юни 2023, 09:05 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  В резолюция, приета с 525 гласа „за“, двама „против“ и 33 „въздържал се“, членовете на ЕП казват, че успешното справяне с антимикробната резистентност (AMР) изисква разумна употреба на антибиотици за хора и животни, добри мерки за предотвратяване и контрол на инфекциите, както и повече изследвания и разработки в нови антимикробни средства и алтернативи на антимикробни средства.

  Евродепутатите казаха още, че ако мерките, препоръчани на държавите-членки, се окажат недостатъчни, ще са необходими допълнителни законодателни действия на ниво ЕС.

  Национални мерки за предотвратяване, наблюдение и намаляване на разпространението на AMР
  Текстът призовава държавите от ЕС да въведат, прилагат и редовно да актуализират (поне на всеки 2 г.) „Национални планове за действие“ срещу АМР като приоритет за техните национални здравни системи.

  За да подкрепят разумното използване на антимикробни средства за човешкото здраве, членовете на ЕП искат да подобрят събирането на данни, включително данни в реално време, както за AMР, така и за потреблението на антимикробни средства. Те също така искат от Комисията да създаде база данни на ниво ЕС.

  Справяне с консумацията на антимикробни средства
  Въпреки че са съгласни с предложената от Комисията цел за намаляване до 2030 г. на общата консумация на антибиотици от човека в ЕС с 20%, евродепутатите настояват, че националните мерки трябва също така да гарантират, че поне 70% от консумираните антибиотици принадлежат към „групата за достъп“, както е определено в класификацията AWaRe на СЗО (антибиотици, които са ефективни срещу широк спектър от често срещани патогени, като същевременно показват по-нисък потенциал за резистентност).

  Подкрепа за научни изследвания и предотвратяване на недостиг на лекарства
  Резолюцията призовава държавите-членки и Комисията да подкрепят споделянето на изследователски данни и технологичните иновации за откриване, превенция и лечение на инфекции при хора, причинени от устойчиви на антибиотици патогени. В този контекст евродепутатите казват, че създаването на европейско партньорство трябва да включва всички заинтересовани страни (промишленост, пациентски организации, академични среди) и трябва да бъде достъпно за МСП.

  Те подчертават значението на координирането на националните инициативи за производство, снабдяване и складиране, за да се предотврати недостигът на лекарства и значително да се подобри непрекъснатостта на доставките на антимикробни средства и други мерки за противодействие на AMР в ЕС.

  Следващи стъпки
  Очаква се държавите-членки да приемат предложението на Комисията за препоръка на Съвета относно борбата с AMР в средата на юни.

  Предистория
  На 26 април 2023 г. Комисията предложи препоръка на Съвета за засилване на действията на ЕС за борба с антимикробната резистентност в подхода „Едно здраве“ като част от реформата на фармацевтичното законодателство на ЕС.

  През 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви AMР за една от 10-те най-големи глобални заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството. През юли 2022 г. Комисията определи АМР като една от трите най-приоритетни заплахи за здравето. Всяка година резистентните на антибиотици бактерии причиняват повече от 670 000 инфекции и приблизително 33 000 души умират като пряка последица в ЕС/ЕИП.

  С приемането на тази резолюция Парламентът отговаря на очакванията на гражданите да гарантира, че всички европейци имат достъп до здравословна храна и здравословен начин на живот и да гарантира техния равен достъп до здраве, както е посочено в предложения 7 (1), 7 (5) и 10( 1) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Toshiba отново ще стане частна компания
  Тя е приела оферта в размер на $14 млрд. от Japan Industrial Partners
  преди 7 часа
  В САЩ препоръчаха ваксинация на майки срещу синцитиален вирус
  Идеята е майки в последните седмици на бременността да бъдат имунизирани, за да имат новородените имунитет
  преди 8 часа
  Експерти ще дискутират зелените енергийни перспективи за България на международен форум
  Be Renewable 2023 ще посрещне енергийни експерти от България и Европа на 2-3 октомври в Inter Expo Center
  преди 8 часа
  Министерството на туризма представи Програмата за финансиране на черноморските общини
  Чрез тази реформа се обединяват държавата, местните власти и частния сектор
  преди 10 часа
  МУ Пловдив с нов корпус
  Броят на чуждестранните вече изпреварва този на българските студенти в учебното заведение