четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  761 прочитания

  ЕС иска да ограничи с 20% употребата на антибиотици до 2030

  Антимикробната резистентност води до средно 35 000 смъртни случая годишно в ЕС
  14 юни 2023, 09:32 a+ a- a

  сн: ЕП

  Европейска комисия приветства приемането от Съвета на Европейския съюз на предложението на Комисията за засилване на действията на ЕС срещу антимикробната резистентност.

  Настоящата препоръка, която беше обявена на 26 април заедно с преразглеждането от Комисията на законодателството в областта на фармацевтичните продукти, спомага за борбата с АМР в областта на здравето на хората и животните и опазването на околната среда, следвайки така наречения подход „Едно здраве“.

  Препоръката е съсредоточена върху профилактиката и контрола на инфекциите, надзора и мониторинга, иновациите и наличието на ефикасни антимикробни средства, разумната употреба и сътрудничеството както между държавите членки, така и в световен мащаб.

  За 2030 г. са определени няколко цели на ЕС, разработени съвместно с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC):

  • намаляване с 20 % на общата употреба на антибиотици при хората;

  • най-малко 65 % от общата консумация на антибиотици при хората следва да бъде ефективна (използване на правилния антибиотик);

  • намаляване на инфекциите, причинени от три ключови резистентни към антибиотици бактерии, което ще се прилага главно за болниците.

  АМР възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето и престават да реагират на антимикробните средства. В резултат на това антибиотиците и другите антимикробни лекарства стават неефективни, а лечението на инфекциите става все по-трудно или дори невъзможно.

  АМР причинява над 35 000 смъртни случая годишно в Европейското икономическо пространство. Ако АМР продължи да нараства, това ще доведе до приблизително 10 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб и ще окаже сериозно въздействие върху световната икономика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата