четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  725 прочитания

  Какви мерки взимат в САЩ за сезона на респираторните заболявания?

  От тази година има ваксини срещу респираторния синцитиален вирус
  25 август 2023, 15:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Covid все още не е сезонен, но сезонът на респираторните вируси е почти пред нас. На брифинг представители на американските Центрове за контрол и превенция на заболяваниятаCDC и Агенцията по храни и лекарства (FDA) изложиха плана си за противодействие на Covid, заедно с тези за респираторния синцитиален вирус (RSV) и грип, като се започне с пускането на ваксина в средата на септември. 

  „Ние сме в най-силната си позиция досега, да се борим с Covid-19, както и с другите вируси, които са отговорни за повечето есенни и зимни хоспитализации“, каза служител на CDC.

  Бустерите за Covid ще бъдат моновалентни и за първи път няма да са насочени към първоначалната версия на вируса от края на 2019 г. Както беше и миналата година, втора доза също ще бъде налична за по-възрастни и имунокомпрометирани хора. Двете иРНК ваксини, произведени от Moderna и партньорите Pfizer и BioNTech, са напълно разрешени ваксини за хора на 12 и повече години. Тези две ваксини ще бъдат налични при разрешение за спешна употреба за деца на 11 и по-малки години, както и ваксината Novavax, която е разрешена за употреба при хора на 12 и повече години.

  Тази година, както и миналата, по-възрастните и хората с имунокомпрометиращи здравословни състояния ще могат да получат втора доза ваксина, каза служител на FDA.

  Ефикасността на бустера срещу най-новия подвариант на Covid все още не е достатъчно тествана, уточнява STAT. Домашни тестове за Covid се изпращат до училища, библиотеки, заведения за дългосрочни грижи и други пунктове за разпространение и дори могат да бъдат изпратени отново до домакинства чрез американските пощи (USPS), ако е необходимо.

  Новото в арсенала на общественото здравеопазване тази година са инструменти за борба с RSV. През месец май бяха одобрени 2 ваксини за по-възрастни, а моноклонално антитяло за новородени, Beyfortus – по-рано през лятото. Beyfortus е разработен от AstraZeneca и се предлага на пазара в САЩ от Sanofi.

  Ваксина на Pfizer за бременни, дадена за защита на техните бебета след раждането им, е одобрена по-рано тази седмица от FDA. Както при ваксините срещу Covid, ACIP трябва да я препоръча, преди да може да бъде пусната в употреба. Времето за среща за гласуване дали да се препоръча все още не е определено, но служителят на CDC каза, че това вероятно ще се случи през септември.

  По въпроса за наличието на тестове за Covid, служител от Администрацията за стратегическа готовност и реагиране на Министерството на здравеопазването и човешките услуги каза, че федералното правителство все още разполага със значителни запаси от тестове, които изпраща до училища, библиотеки, дългосрочни грижи съоръжения и други разпределителни точки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 7 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия