четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    822 прочитания

    ЕП и съвета постигнаха споразумение за европейски дигитален портфейл

    Европейската цифрова идентичност ще се използва на строго доброволна основа
    09 ноември 2023, 08:26 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение за създаването на общоевропейска рамка за цифрова идентичност.

    Съгласно договорения текст този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици – практика, която поражда опасения за доверие, сигурност и поверителност.

    Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволна основа. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита на правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу онези, които избират да не използват цифровия портфейл.

    Споразумението предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на портфейли в ЕС, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статус като ръкописния подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри плавността на цифровия обмен. Членовете на ЕП също така наложиха естеството на портфейла с отворен код, за да насърчи прозрачността, иновациите и да подобри сигурността. Освен това те определят строги правила за регистрацията и надзора на участващите компании, за да осигурят отчетност и проследимост.

    Защита на данните и поверителност
    Чрез така нареченото табло за поверителност потребителите ще имат пълен контрол върху своите данни и да поискат данните им да бъдат изтрити, както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR). Освен това правото на използване на псевдоним е залегнало в законодателството.

    Законодателството изяснява обхвата на квалифицираните сертификати за удостоверяване на уебсайтове, което гарантира, че потребителите могат да проверят кой стои зад уебсайт, като същевременно запазва настоящите добре установени правила и стандарти за сигурност в индустрията.

    Следващи стъпки
    Сега законодателството ще трябва да бъде одобрено както от Парламента, така и от Съвета, преди да стане закон. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще проведе гласуване на 28 ноември.

    Предистория
    Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. В същото време субекти като банки, доставчици на електронни комуникационни услуги и компании за комунални услуги, някои от които трябва да събират атрибути за самоличност, действат като проверени доставчици на самоличност.

    Съществуващите решения за дигитален портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна безпроблемна среда на своите мобилни телефони. Според Комисията обаче това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, докато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави измамите и заплахите за киберсигурността по-трудни за смекчаване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 15 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 17 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично