четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1249 прочитания

  Германия прие по-стриктни мерки за търсещите убежище

  Към края на септември ръстът на мигрантите в страната е около 73% спрямо миналата година
  10 ноември 2023, 12:09 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Канцлерът Олаф Шолц и 16-те премиери на провинции в Германия се споразумяха за нови и по-строги мерки за ограничаване на големия брой мигранти, навлизащи в страната, постигайки компромис по въпрос, който се превърна в огромен политически проблем за правителството и гореща тема в обществото, пише Euronews.

  Повече от 250 000 души са подали молби за убежище в Германия в периода януари-септември, в сравнение с над 130 000 през същия период на миналата година. По-голямата част от търсещите убежище идват от Сирия, Афганистан и Турция.

  Новите мерки включват ускоряване на процедурите за убежище, ограничения на обезщетенията за търсещите убежище и повече финансова помощ от федералното правителство за провинциите и местните общности, които се справят с наплива.

  След нощна среща, продължила няколко часа, Шолц, социалдемократ, който ръководи лявоцентристко правителство, нарече споразумението „исторически момент“ – забележка, която показа колко голяма тежест се е превърнала темата за правителство.

  През последните седмици имаше вълна от правителствени действия, включително законодателство за облекчаване на депортирането на неуспешно търсещи убежище, за по-строги наказания за контрабандистите, за позволяване на търсещите убежище да започнат работа по-рано и за въвеждане на временни проверки на полски, чешки и швейцарските граници.

  Федералното и правителство се споразумя с правителствата на провинциите да променят системата за финансиране на разходите за търсещите убежище. От следващата година федералното правителство ще плаща годишна еднократна сума от €7500 за всеки търсещ убежище, а не обща годишна сума от около €3,7 млрд.

  Също така търсещите убежище ще получават поне част от своите обезщетения като кредит по платежна карта, което означава, че ще получават по-малко пари в брой в бъдеще. Няколко европейски страни, включително Обединеното кралство и Дания, разглеждат възможността за дистанционно обработване на търсещи убежище лица, за да им попречат да влязат на тяхна територия. Но досега само Италия е постигнала успешно сделка с Албания за предоставяне на временен подслон на някои от хилядите мигранти, които достигат италианските брегове, докато молбите им за убежище се обработват.

  При други мерки процедурите за убежище трябва да се обработват по-бързо от преди, а молбите за убежище от хора, идващи от държави с процент на признаване под 5%, трябва да бъдат завършени в рамките на три месеца.

  Контролът, който Германия установи по границите си с Швейцария, Чехия, Полша и Австрия, предстои да бъде удължен, но срокът не е ясен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 7 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия