сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  746 прочитания

  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене

  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика
  28 ноември 2023, 08:50 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Централната банка на Китай съобщи, че ще отблъсне системните рискове за икономиката и ще използва силна и целенасочена парична политика, за да подкрепи по-добре вътрешното търсене. В своя тримесечен доклад за изпълнение на политиката банката изложи общата насока на финансовата политика и каза, че ще използва различни парични инструменти, с които разполага, за да осигури достатъчна ликвидност.

  „Разумната парична политика трябва да бъде прецизна и силна, с по-голям акцент върху междуцикличните и антицикличните корекции, обогатявайки набора от инструменти на паричната политика“, казаха от банката, цитирани от „Ройтерс“.

  Банката добави, че „допълнително ще деблокира трансмисионния механизъм на паричната политика“, ще подобри стабилността на финансовата подкрепа за реалната икономика и ще поддържа цените „разумно стабилни“.

  Икономиката на Китай набира скорост, но е изправена пред предизвикателства като небалансирано глобално икономическо възстановяване и нестабилна основа за възстановяване на вътрешната икономика, каза централната банка.

  Пекин стартира редица политически мерки тази година, опитвайки се да подкрепи слабото възстановяване след пандемията на фона на постоянен спад в сектора на имотите, рискове от дълга на местното правителство, бавен глобален растеж и геополитическо напрежение.
  Банката съобщи, че ще насочи финансовите институции към разрешаването на местните дългови рискове и отбеляза, че има спешна нужда от по-бърза икономическа трансформация.
  „Динамиката на търсенето и предлагането на пазара на имоти се промени значително“, отбелязва институцията.

  Банката каза, че ще запази юана, който беше под натиск на валутния пазар тази година, „основно стабилен“ и ще се стреми да насърчи стабилна парична и финансова среда.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 14 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 16 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи