петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3921 прочитания

  И януари е рекордно горещ

  Това е осмият пореден месец, който слага нови температурни рекорди
  09 февруари 2024, 14:21 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Изключителната топлина, която за първи път обгърна планетата миналото лято, продължава и през 2024 г.: миналият месец се счита за най-горещият януари, измерван някога, съобщи Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S) в четвъртък (8 февруари).

  Месецът е бил най-горещият януари в историята и за океаните. Температурите на морската повърхност са малко по-ниски от август 2023 г., най-топлият месец за океаните, измерван някога. А температурите на морето продължават да се покачват през първите няколко дни на февруари, надминавайки дневните рекорди, поставени миналия август.

  Океаните абсорбират голяма част от допълнителната топлина, която парниковите газове в атмосферата улавят близо до земната повърхност, което ги прави надежден измерител за това с каква скорост и колко затопляме планетата. По-топлите океани осигуряват повече „гориво“ за урагани и атмосферни речни бури и могат да нарушат морския живот, отбелязва The New York Times.

  Януари е осмият пореден месец, през който средните температури на въздуха, както на континентите, така и на моретата, надхвърлят всички предишни рекорди за конкретното време от годината. Като цяло 2023 г. е най-горещата година на Земята от повече от век и половина.

  Основният двигател на цялата тази топлина не е загадка за учените: изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и други човешки дейности са тласкали живака стабилно нагоре повече от век. Настоящият метеорологичен цикъл Ел Ниньо също позволява повече топлина от океана да бъде изпусната в атмосферата.

  И все пак точно защо Земята е била толкова гореща толкова дълго през последните месеци остава въпрос на известен дебат сред изследователите, които чакат да постъпят повече данни, за да видят дали други, по-малко предвидими и може би по-малко разбрани фактори също може да са налице.

  „Бързото намаляване на емисиите на парникови газове е единственият начин да спрем повишаването на глобалните температури“, каза в изявление Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник.

  Според данните на Коперник температурите през януари са били доста над средните в източна Канада, северозападна Африка, Близкия изток и Централна Азия, въпреки че голяма част от вътрешността на САЩ е била по-студена от обичайното. Части от Южна Америка са били по-топли от нормалното и сухи, което допринася за неотдавнашните горски пожари, които опустошиха централната част на Чили.

  През декември интензивността на горещите подводни вълни подтикна Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) да добави три нови нива към своята система от предупреждения за океанска топлина, за да посочи къде коралите може да избеляват или умират.

  Модел на Ел Ниньо като наблюдавания в момента в Тихия океан е свързан с по-топли години за планетата, както и с редица ефекти върху валежите и температурите в определени региони.

  Но тъй като хората загряват планетата, ефектите, които синоптиците можеха да очакват с увереност от Ел Ниньо върху местните температури, вече не са толкова предсказуеми, каза Мишел Л’ьоре, учен от NOAA, която изучава Ел Ниньо и противоположната му фаза Ла Ниня.
  „За региони, които преди са имали температури под средните по време на Ел Ниньо, вече почти никога не виждате това“, каза г-жа Л’ьоре. „Виждате нещо, което е по-близко до средното или дори над средното.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 11 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 15 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон