понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2684 прочитания

    ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл

    Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
    29 февруари 2024, 16:05 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Съгласно регламента, приет в четвъртък (29 февруари) и вече съгласуван с министрите на ЕС, този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици (които пораждат опасения за доверие, сигурност и поверителност).

    Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволен принцип. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу хората, които избират да не използват цифровия портфейл.

    Законът предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на европейския портфейл, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статут като саморъчен подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри гладкото функциониране на цифровия обмен.

    Членовете на ЕП също упълномощиха портфейл с отворен код (open source), за да насърчат прозрачността, иновациите и да подобрят сигурността. Те също така определиха строги правила за регистрацията и надзор на участващите предприятия, за да осигурят отчетност и проследимост.

    Чрез така нареченото табло за поверителност (privacy dashboard) потребителите ще могат да имат пълен контрол върху своите данни и ще могат да поискат данните им да бъдат изтрити , както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR).

    Следващи стъпки
    Парламентът даде окончателната си зелена светлина на регламента с 335 гласа „за “ , 190 „против“ и 31 „въздържали се“. Сега ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС, за да стане закон.

    Контекст
    Проучване на изследователската служба на ЕП подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. Съществуващите решения за цифров портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна, безпрепятствена среда на техните мобилни устройства. Въпреки това, според Комисията , това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, когато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави киберизмамите и заплахите по-трудни за смекчаване.

    Конференция за бъдещето на Европа
    Законодателството е пряк отговор на препоръките от Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално предложение 35(10) и предложение 33(5). Предложение 35(10) се застъпва за създаването на обща европейска цифрова идентичност за рационализиране на трансграничните цифрови транзакции и услуги. Предложение 33(5) подчертава значението на създаването на сигурна и надеждна цифрова среда.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години