събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2670 прочитания

  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл

  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  29 февруари 2024, 16:05 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Съгласно регламента, приет в четвъртък (29 февруари) и вече съгласуван с министрите на ЕС, този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици (които пораждат опасения за доверие, сигурност и поверителност).

  Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволен принцип. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу хората, които избират да не използват цифровия портфейл.

  Законът предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на европейския портфейл, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статут като саморъчен подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри гладкото функциониране на цифровия обмен.

  Членовете на ЕП също упълномощиха портфейл с отворен код (open source), за да насърчат прозрачността, иновациите и да подобрят сигурността. Те също така определиха строги правила за регистрацията и надзор на участващите предприятия, за да осигурят отчетност и проследимост.

  Чрез така нареченото табло за поверителност (privacy dashboard) потребителите ще могат да имат пълен контрол върху своите данни и ще могат да поискат данните им да бъдат изтрити , както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR).

  Следващи стъпки
  Парламентът даде окончателната си зелена светлина на регламента с 335 гласа „за “ , 190 „против“ и 31 „въздържали се“. Сега ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета на ЕС, за да стане закон.

  Контекст
  Проучване на изследователската служба на ЕП подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. Съществуващите решения за цифров портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна, безпрепятствена среда на техните мобилни устройства. Въпреки това, според Комисията , това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, когато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави киберизмамите и заплахите по-трудни за смекчаване.

  Конференция за бъдещето на Европа
  Законодателството е пряк отговор на препоръките от Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално предложение 35(10) и предложение 33(5). Предложение 35(10) се застъпва за създаването на обща европейска цифрова идентичност за рационализиране на трансграничните цифрови транзакции и услуги. Предложение 33(5) подчертава значението на създаването на сигурна и надеждна цифрова среда.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство