неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1681 прочитания

    ЕС глоби Apple с €1,8 млрд.

    За осуетяване на конкуренцията при стрийминг услугите
    05 март 2024, 15:26 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Apple беше глобена с €1,8 млрд. от регулаторите на Европейския съюз (ЕС) за осуетяване на конкуренцията между конкурентите в стрийминг на музика, тежко наказание, наложено на технологичния гигант в дълго кипяща битка за мощната роля, която играе като пазач (бел.ред.: оригинално терминът е „пазачи“ или „портиери“ от английската дума gatekeeper. Компаниите се явяват пазачи на информационния вход или платформи, които трудно могат да бъдат избегнати от потребителите поради господстващото им онлайн положение) на App Store .

    Глобата, наложена от антитръстовия регулатор на ЕС, е кулминацията на 5-годишно разследване, започнато от един от най-големите му конкуренти, Spotify. Регулаторите казаха, че Apple незаконно е използвала господстващото си положение в App Store, за да отстрани конкурентите си.

    „В продължение на десетилетие Apple злоупотребяваше с доминиращата си позиция на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез App Store“, каза Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, който наблюдава политиката на конкуренцията. „Отсега нататък,“ каза тя на пресконференция, „Apple ще трябва да позволи на разработчиците на стрийминг на музика да комуникират свободно със собствените си потребители.“ Размерът на глобата, добави тя, „отразява както финансовата мощ на Apple, така и вредата, която поведението на Apple нанесе на милиони европейски потребители“.

    Решението на на ЕК, е последното от поредица от разпоредби и санкции, насочени към App Store. Повечето от споровете са, защото Apple изисква приложенията да използват услугата за плащане в приложението за продажби. Компанията взима до 30% комисионна за всяка трансакция, такса, която много разработчици казват, че е прекомерна.

    Регулаторите в Нидерландия и Южна Корея приеха закони или заповеди, за да принудят Apple да разреши алтернативни платежни услуги, но Apple до голяма степен пренебрегна предизвикателствата на регулаторите. В тези страни компанията позволява алтернативи, но начислява 27% комисионна, решение, което регулаторите в страните оспорват, уточнява The New York Times.

    Apple заяви, че ще обжалва решението. „Въпреки че уважаваме Европейската комисия, фактите просто не подкрепят това решение“, каза компанията в изявление.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години