петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3092 прочитания

  Европейската агенция за храните с предупреждение за птичия грип

  Липсата на имунитет при хората може да доведе до пандемия
  05 април 2024, 16:17 a+ a- a

  Агенцията на ЕС за безопасност на храните (EFSA) предупреди за вероятност от широкомащабна пандемия от птичи грип, ако вирусът започне да се предава между хората, тъй като те нямат имунитет срещу него. Това се случи ден след като Тексас съобщи, че щамът H5N1 на птичия грип е бил открит при лице, което е имало контакт с дойни крави, за които се предполага, че са заразени с вируса, припомня „Ройтерс“.

  Разпространението на птичия грип е проблем за правителствата и птицевъдната промишленост поради опустошението, което може да причини на стадата, и риска от предаване на хората.

  Броят на огнищата на птичи грип е по-малък този сезон, но заболяването се е разпространило географски, включително в Антарктида, и сред все по-голям брой бозайници, повишавайки риска да се превърне в по-голяма заплаха за хората. Към днешна дата не е наблюдавано трайно предаване от човек на човек, а предаването на птичи грип от заразени животни на хора е рядко.

  Тези вируси обаче продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици могат да бъдат селектирани нови щамове, носещи потенциални мутации, които да позволят адаптиране към бозайници, каза EFSA.

  „Ако вирусите на птичия грип A(H5N1) придобият способността да се разпространяват ефективно сред хората, може да възникне широкомащабно предаване поради липсата на имунна защита срещу вирусите H5 при хората“, се казва в доклад на EFSA.

  Около 887 случая на човешка инфекция с птичи грип H5N1 са докладвани в световен мащаб между януари 2003 г. и 26 февруари тази година, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в последния си доклад. От тях 462 са били фатални, което представлява 52%. По-голямата част от случаите при хора са открити при хора, изложени на болни или мъртви домашни птици, пазари за живи птици или замърсена среда.

  Дивите бозайници могат да действат като мостове между дивите птици, домашните животни и хората, казва EFSA. Животните-компаньони, като котки, живеещи в домакинствата и с достъп на открито, също биха могли да бъдат потенциално средство за предаване, добавя агенцията.

  В допълнение към домашните птици и дойните крави, съобщени в САЩ, бозайниците, засегнати от вируса, включват кози, котки, лисици, миещи мечки, скунксове, полярни мечки и мечки гризли и морски слонове.

  EFSA призова за засилено наблюдение на хора и животни, осигуряване на достъп до бърза диагностика, насърчаване на сътрудничеството между животинския и човешкия сектор и прилагане на превантивни мерки като ваксинация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 14 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон