понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1789 прочитания

    AstraZeneca оттегля ваксината си срещу Covid-19 от Европа

    Причината – намалено търсене
    09 май 2024, 16:20 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Базираният в Кеймбридж, Обединеното кралство фармацевтичен гигант AstraZeneca заяви, че вече не произвежда или доставя своята ваксина срещу Covid-19, известна като Vaxzeveria, поради свиващо се търсене. Новината идва на фона на това, че няколко фармацевтични компании също се борят с намаляващите продажби на собствените си инжекции срещу Covid-19, отбелязва Quartz.

    Европейската агенция по лекарствата (EMA) актуализира уебсайта си в сряда (8 май), за да съобщи, че разрешението за пускане на пазара на ваксината е оттеглено. Това означава, че ваксината вече не може да се продава в страните от Европейския съюз.

    Компанията каза, че причината за доброволното оттегляне е слабото търсене. „Тъй като оттогава са разработени множество варианти на ваксини срещу Covid-19, има излишък от налични актуализирани ваксини“, каза AstraZeneca в изявление, изпратено по имейл до Quartz. „Това доведе до спад в търсенето на Vaxzevria, която вече не се произвежда или доставя. Следователно AstraZeneca взе решение да инициира оттегляне на разрешенията за употреба на Vaxzevria в Европа.“

    AstraZeneca добави, че е „невероятно горда“ с ваксината. Компанията каза, че тя е помогнала за спасяването на приблизително 6,5 милиона живота през първата година от пускането ѝ. Vaxzeveria е разработена съвместно с Оксфордския университет и е сред първите ваксини срещу Covid-19, появили се на пазара по време на пандемията.

    AstraZeneca не е сама по отношение спада в търсенето на нейната ваксина срещу Covid-19. Тази седмица Moderna съобщи, че продажбите на нейната ваксина срещу Covid-19 са паднали с 91% през първото тримесечие на 2024 г. до 167 милиона долара. По същия начин продажбите на инжекционния препарат срещу Covid-19 на Pfizer намаляват с 88% до $354 млн. през първото тримесечие.

    В САЩ само 14% от населението е получило актуализирана ваксина срещу Covid-19 за 2023-24 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
    преди 3 часа
    Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
    Повишението ще обхване 33 държавни университети
    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата