сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4963 прочитания

    Краят на света като бизнес

    Как страхът на някои се оказа добре дошъл за други
    21 декември 2012, 11:07 a+ a- a

    Може и да не вярвате в предсказанията за апокалипсис, но „краят на света” така или иначе се превърна в основна тема на обсъждане през последните дни. А цялата тази суетня създаде добра почва за бизнес за някои.

    Апокалиптичните прогнози сериозно подкрепиха бизнеса на киноиндустрията, която се опита да ни пробута всякакви сценарии за свършек на света. Филми като „2012”, „2012: Ice Age”, „2012: An Awakening” „2012: Doomsday” цяла година ни подготвяха за очаквания край.

    Страхът на суеверните се оказа добре дошъл и за други индустрии. На първо място от това се възползваха компании, предлагащи разнообразни решения за оцеляване – от бункери, през книги, всякаква екипировка и обучения за оцеляване. Всички те отчитат сериозен ръст на продажбите и печалбите.

    Добри пари от страха за край направи и туристическата индустрия. Набедените за своеобразни „Ноеви ковчези” места се радват на небивал интерес напоследък. А такива се народиха много през последните седмици – от френското селце Бюгараш до турското село Шириндже.

    За планинския връх над френското село се твърди, че е база на извънземни, където точно преди настъпването на края ще кацне космически кораб и ще спаси хората.

    За турското село Шириндже близо до Кушадасъ също се говори, че ще бъде едно от малкото пощадени места в света. Към слуховете за необикновените енергии край селото се прибави и мълвата, че известният холивудски актьор Том Круз също ще се подслони там. Спекулациите засилиха интереса на туристи от цял свят към Шириндже. Властите очакват към селото да се стекат 60 хиляди души, търсещи спасение.

    Асеновградското село Леново също беше набедено за Ноев ковчег, който ще оцелее след края.

    Туристическите компании в родината на маите – Мексико, също монетаризираха добре истерията около апокалиптичните прогнози.

    А за тези, които са решили да отпразнуват подобаващо „края на света”, добре ще се погрижат хотели, ресторанти и клубове, подготвили специални оферти като за „последно”.

    Все пак не забравяйте, че светът вече е свършвал ....поне 182 пъти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 4 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 7 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично