четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5619 прочитания

    2012 – Апокалипсис, но не сега

    Как ще изглежда светът през новата година?
    30 декември 2011, 16:53 a+ a- a

    Светът ще свърши. Светът няма да свърши. Вероятно 2012 е годината с най-много прогнози за някакъв край. Също толкова многобройни са и опитите те да бъдат опровергани.

    Отвъд апокалиптичните пророчества 2012 за някои наистина може да се окаже последна. Последна на върха.

    Смени на върха се очакват в някои от най-могъщите страни в света. Четири от петте постоянни страни - членки на Съвета за сигурност в ООН избират нови ръководители.





    Смяна на караула

    Така 2012 може да се окаже последна за президента на САЩ Барак Обама и френския му колега Никола Саркози. Президент ще избират и в Русия. Там обаче не се очакват изненади и най-вероятно през март, макар и с по-трудна победа, кормилото в Кремъл ще поеме познатото лице на Владимир Путин.

    Предвидима е и смяната на върха в Китай. През 2012 предстои важен партиен конгрес, който ще определи новия лидер на страната. Почти сигурно е, че за наследник на президента Ху Дзинтао ще бъде избран настоящият вицепрезидент Си Дзинпин.

    Държавен глава през юли избират и в Индия.

    Всичко това предполага, че световните лидери ще бъдат заети с решаването на вътрешни проблеми. Глобалните въпроси ще трябва да почакат.

    Призракът на кризата
    А проблеми навън няма да липсват. Дълговата криза ще продължава да нарушава съня на световните лидери.

    И макар че на Стария континент предприеха стъпки за укрепването на общоевропейския си дом чрез създаването на нов фискален съюз, прогнозите са, че eврозоната върви към рецесия.

    За да се измъкнат от блатото, развитите икономики ще заложат на мерките за съкращаване на бюджетните разходи, а централните банки ще понижават лихвите, за да насърчат растежа. Въпреки това успешните истории ще се пишат извън Запада.

     „През 2012 Европа ще продължава да тежи на световната икономика, а Китай – да я дърпа нагоре”, прогнозира пред Ройтерс главният икономист на Standard Chartered Bank Джерард Лайън. „Това е приказка за два свята”, отбеляза той.


    Кой кого?
    Развиващите се икономики ще са в центъра на вниманието и по друг повод. За първи път през 2012 нововъзникващите пазари ще изкупят над половината от вноса в света, прогнозира списание Economist в годишното си издание „Светът през 2012”. Съвсем скоро Китай ще задмине САЩ като най-голям вносител, отбелязва изданието. А юанът все по-усилено ще се опитва да конкурира долара като глобална валута.





    Вятърът на промяната

    Драматични промени може да се очакват и в други части на света. Вятърът на промяната, който донесе Арабската пролет, може да отвее режима в Сирия и в други региони. А там, където това вече се случи, има опасност ислямистите да си присвоят победата, предупреждават експерти.



    Битки в мрежата

    Една от най-очакваните новини в технологичния свят през 2012 е излизането на борсата на Facebook. Това ще е най-голямото първично публично предлагане на технологична компания в историята на САЩ, прогнозират експерти.

    Същевременно не спира и надпреварата във виртуалния свят. „Макар голяма част от  дигиталният бизнес вече да е колонизиран (търсенето от Google, търговията от Amazon, социалните мрежи от Facebook), то все още има девствени територии, които чакат да бъдат завладени”, отбелязва Economist. „Предстои да се уточнят лидерите в области като мобилните разплащания и услугите, базирани на локацията”, посочва изданието.

    Виртуален „Пърл Харбър”
    През 2012 можем да очакваме нови кибер атаки. „Компютърен вирус може да удари водеща икономика”, прогнозира авторитетното списание Foreign Policy.

    „Stuxnet беше само прелюдия. Неговото продължение може скоро да засегне енергийната мрежа, транспортната или финансовата система на дадена страна”, отбелязва изданието.

    Неотдавна министърът на отбраната на САЩ Леон Панета коментира, че евентуална атака срещу финансовите пазари, енергийните мрежи или администрацията би имала ефекта на „Пърл Харбър”.


    Цар Футбол

    Извън политиката, икономиката и технологиите за около месец Европа ще е футбол. Полша и Украйна домакинстват съвместно Европейското футболно първенство. Турнирът за футболната купа на континента започва в началото на юни.








    Олимпийски страсти

    Месец по-късно Европа отново ще е арена на световния спорт. Този път погледите ще бъдат отправени към Лондон. Британската столица е домакин на лятната олимпиада.



    Космически разходки

    През 2012 човекът ще тества нови висини. На 7 февруари първият частен космически кораб ще излети към Международната космическа станция (МКС). Dragon пътува без екипаж на борда.

    В края на 2012 трябва да бъде осъществен и първият суборбитален полет на частния кораб SpaceShipTwo, разработен от компанията на милиардера Ричард Брансън Virgin Galactic. Първите космически пасажери най-вероятно ще бъдат самият Брансън и двете му деца. Очаква се полетът да даде началото на масовия суборбитален туризъм. Мераклиите да погледнат Земята отгоре с компанията на Брансън са вече 400. Авантюрата им струва космическите 200 хиляди долара.

    Краят се отлага

    Начинанието на Брансън предлага добра алтернатива за хората, които тълкуват апокалиптично писанията на маите. Засега обаче краят се отлага, уверяват ни всякакви учени. Китайците пък ни подсказват, че 2012 е годината на Дракона, който е символ на просперитета.

    Едно е ясно – очертава се трудна година. Колко точно, предстои да видим.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 11 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 12 часа
    преди 13 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 14 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично